?

Usikker på studievalg - bør jeg begynne på noe annet?

Kvinne 24 . 01 Februar 2022
Spørsmål

Hei. Jeg studerer i dag til å bli barnehagelærer (siste året). Jeg har vært litt usikker på om det er dette yrket jeg skal være i. Jeg er veldig glad i være sammen med barn, men hverdagen i barnehagen er travel og jeg blir ofte veldig sliten når jeg kommer hjem. Jeg skulle så gjerne ønske at jeg hadde hatt flere valgmuligheter gjennom denne utdannelsen. Jeg har derfor tenkt litt på om jeg skal begynne på en ny utdanning til høsten. Jeg interesserer meg veldig for mat og ernæring, og om kropp og helse. Men så blir jeg veldig redd for hva andre vil tenke om jeg velger å starte på nytt i en alder av 24. Jeg vet at det lureste er å gå ut i jobb, men vet ikke om det er barnehage som er drømmeyrket mitt. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne (24)
Sosionomen svarer
Hei

Det er ikke uvanlig å være i tvil om en har valgt rett studie. Av og til vet vi kanskje ikke dette med sikkerhet før vi har jobbet en stund og gjort oss noen erfaringer. Jeg vil uansett anbefale deg å gjøre det du selv ønsker - og ikke vektlegge hva andre eventuelt måtte tenke. Husk at du kommer til å være i jobb i mange år framover og det er derfor viktig å ta en utdannelse som du tror du kommer til å trives med.

Utover dette vil jeg komme med noen innspill som kanskje kan hjelpe deg med å se på saken fra flere sider.

Aller først er det nyttig å se litt praktisk på situasjonen: Krever videre studier støtte fra Lånekassa, og har du flere studiepoeng som du kan få støtte til? Finnes det kanskje deltidsutdannelser du kan vurdere, som gjør at du kan jobbe ved siden av? Er det ikke også mulig å jobbe med noe annet enn det du har utdannet deg til - uten at du nødvendigvis må ta en helt ny utdanning? 

Kan det at du føler deg sliten etter endt arbeidsdag bety noe annet enn at det er feil yrkesvalg? På grunn av pandemien har kanskje  barnehageansatte hatt en langt mer krevende arbeidshverdag enn hva de vanligvis har? I tillegg er det heller kanskje ikke uvanlig å bli mer sliten når er ny i en bransje og at en opparbeider seg en toleranse når en får mer erfaring.

Til slutt vil jeg også nevne at det er flott at du har flere interesser. Det er viktig å ha noe ved siden av jobb som en kan være interessert i og opptatt av. Dette skaper en variasjon i hverdagen og bidrar til balanse. 

Lykke til med valgene.

Vennlig hilsen

Sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?