?

Hvordan er det å være ny student i Oslo?

Mann 18 . 15 Juni 2021
Spørsmål

Kan jeg spørre selv om jeg ikke er student før til høsten? Så jeg er dårlig med ordentlige vennskap og ble verre av to år nesten bare på zoom, men nå har jeg en ny mulighet til å endre personlighet osv og faktisk få venner på et nytt sted, eller nesten de fleste skal til uio tror jeg? Men uansett vet dere hvilke personlighetstrekk folk ser etter i venner utenom snill osv for det har ikke hjulpet. Og hvilke personlighetstrekk jeg må skaffe meg for å bli invitert med på ting og selv bare lunsj liksom, og av folk jeg også vil være med og ikke 'bare' andre som ikke har noen? Eller først tror dere vi faktisk får fysisk og fadderuke eller blir alt via zoom eller hvis dere vet det da, og vet dere hva man gjør på fadderuke? Er det sant at det er som russetiden bare på universitet? Har dere forresten også rådgivere som vi har? Er det de man kontakter om man vil bytte studie til et av de andre man hadde på listen om man ikke trives? Jeg tror jeg kommer til å trives men bare i tilfelle liksom

Mann (18)
Sosionom svarer
Hei

Denne tjenesten er egentlig kun for studenter, men spørsmålene du har er veldig gode, og vi er sikre på at det er mange som lurer på det samme - både nye og gamle studenter. Derfor vil vi forsøke å gi deg noen tips til hva du kan gjøre for å få det bra som ny student. 

For det første lurer du på endel ting knytta til vennskap. Du er ikke alene om å ha blitt preget av halvannet år på zoom! Mange studenter snakker med oss nå om at de nesten har glemt hvordan det er å være sosial "på ekte" og ikke bare på skjerm. Så det er lurt å huske på at de andre nye studentene sikkert også synes det er litt vanskelig og uvant for tiden :) 

Du spør om hva folk ser etter i vennskap - og skriver at å være snill ikke er nok. Jeg tror at snill er supert, og et godt utgangspunkt for å være en god venn! I tillegg vil nok folk også gjerne vite mer om deg, hva du mener om ulike ting, hva du er interessert i, hvem du er som person - samtidig som du også må være interessert i hva de andre driver med. Du spør om hva du skal gjøre for å bli invitert med på ting - det er lurt å huske på at for å bli invitert med på ting, må man også selv invitere. Så for eksempel kan du invitere noen med på en lunsj eller en kaffe, så vil du nok bli invitert tilbake.

Oslo som studentby er fantastisk fordi det er så mange forskjellige mennesker her, og man vil alltid finne noen som passer for seg. Samtidig kan det være lett å gå seg vill i jungelen av varierte tilbud. Det finnes mange ulike studentforeninger i Oslo, og jeg vil anbefale deg å finne en forening som passer for deg. Ved å engasjere deg der, så øker du muligheten til å bli kjent med andre studenter.

UiO har ønske om å gjennomføre fadderukene nesten som tidligere, og vi tror derfor at det vil være mange fysiske treff. Samtidig er det ingen som vet helt hvordan høsten blir, og det vil sikkert være en del fokus på smittevern. Fadderukene har tydeligvis et visst rykte på seg for å være "som russetiden", men jeg vil påstå at de inneholder en del mer. Det er veldig lurt å være med på en faddergruppe - da får du omvisning på universitetet, du møter andre som skal studere det samme som deg, det er fokus på å bli kjent med hverandre, i tillegg til mye fest og moro også. Det er lurt å bli med på så mye du kan i fadderukene, da vil du få et godt grunnlag for å bli kjent med folk og dermed en god start som ny student.

Vi i SiO har rådgivere som du kan snakke med om alt fra studiemestring og struktur på dagene, til emosjonelle og følelsesmessige vansker, ensomhet, spørsmål knytta til vennskap og relasjoner osv. Når du begynner å studere er du hjertelig velkommen til å ringe oss for en prat om du ønsker det. 

Til slutt vil jeg legge ved et par artikler vi har skrevet om det å være ny student i Oslo, og om det å kanskje kjenne seg ensom på nytt studiested. 

Lykke til som ny student - og velkommen til Oslo!

 

Vennlig hilsen klinisk sosionom

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?