?

Hvordan holde motivasjonen oppe og slutte å streame serier

Kvinne 27 . 30 August 2021
Spørsmål

Hei, som student som har flytter hjem etter pandemien begynte. Sliter jeg med og venne meg til å bo sammen med familien igjen. Samtidig sliter jeg med å holde motivasjonen oppe når det kommer til skole. Og når ting blir vanskelig så ender jeg fort opp på Youtube/Netflix/Viaplay osv… Derfor lurer jeg på om dere har noen tips til hvordan komme seg ut av den onde spiralen med og ty til streaming tjenester som ikke gjør livet mitt noe bedre, men føles så givende å viktig der og da. Blir også så investert i det jeg ser på at jeg forsette for å se hva som skjer. Som sist serie jeg så følte jeg at jeg måtte se ferdig serien før jeg kan begynne å jobbe med skole. Telte til og med ned visuelt for å vise meg selv hvor mye jeg har igjen å se. Nå har jeg sette den serie ferdig. Vært i begravelse, og sitter nå nummen foran skjermen og skriver dette. Mens jeg sender dette har jeg også på en podkast på Youtube i bagrunnen. Så prøver å være produktiv med den i bakgrunnen.

Kvinne (27)
Sosionom svarer
Hei

Så fint at du skriver, dette kan du få til å snu!

Motivasjon kan sies å være en følelse eller et driv, noe som styrer hva vi gjør. Vi deler mellom indre og ytre motivasjon, der indre motivasjon er når aktiviteten i seg selv oppleves som belønnende, mens ytre motivasjon er gjerne aktiviteter for å unngå negative ting eller oppnå positive ting, på sikt.

Du skriver at du flyttet hjem pga korona. Det innebærer kanskje at du har mistet kontakt med medstudenter? At du kun har fulgt forelesninger på skjerm? Det er lettere å bli engasjert, få en indre motivasjon, dersom man er sammen med andre som holder på med det samme, noen å diskutere med, levende forelesninger og lignende. Jeg legger ved en artikkel som handler om akkurat dette, som ble skrevet fordi veldig mange studenter, som deg, opplevde å miste motivasjonen under korona. Kanskje det kan hjelpe bare det å vite at du ikke er alene.

Jeg kjenner jo ikke deg, men jeg tillater meg å tippe at du har havnet i en ond sirkel, der dårlig samvittighet over manglende skolearbeid og engasjement stresser deg, og gjør at du føler deg dårlig. For å rette opp den dårlige følelsen velger du å sette på en serie / youtube, da det umiddelbart gir en god følelse. Du slipper å tenke på det "dumme" og blir samtidig underholdt / engasjert, som jo føles godt. Dette er kjent som prokrastinering/ utsettelsesatferd. Legger også ved en artikkel om akkurat dette, som jeg håper kan være til hjelp for deg.

Mitt beste råd til deg akkurat nå, er at du lager en klar avtale med deg selv om når du skal studere, og når du skal ha fri. Da er det lurt at du lager forsiktige mål i starten, feks at du skal bruke 2 timer på studier hver dag de første to ukene. Klarer du det, kan du belønne deg selv med å se en serie, eller gjøre noe annet som du liker.  Veldig mange utsetter det de egentlig bør gjøre, fordi de har havnet i en dårlig sirkel og utsatt veldig lenge, og derfor tenker at når de jobber, må de jobbe skikkelig lange dager for å ta igjen. Det blir veldig tungt å motivere seg til! Å studere handler om å komme i gode rutiner. Lag deg derfor en myk start, hvor det aller viktigste blir at du gjør litt hver dag. Marker gjerne dette med å lage deg en god studieplass, ikke sitt på samme sted som du feks ser serier. Og belønn deg selv når du har klart å gjennomføre! 

Dersom du ikke får til å gjennomføre denne nye planen, anbefaler jeg at du undersøker tilbudet i din samskipnad - kanskje du finner et kurstilbud eller kan snakke med noen som kan støtte deg. 

 

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?