?

Redd for å ha valgt feil utdanning - hva skal jeg gjøre?

Kvinne 24 . 04 August 2022
Spørsmål

Heisann, Jeg er nettopp ferdig utdannet barnehagelærer og startet i ny jobb som pedagogisk leder i april. Jeg har kommet til en utrolig fin arbeidsplass med veldig hyggelige ansatte. Det jeg imidlertid kjenner på er at det er utrolig krevende å jobbe i en barnehage og egentlig har jeg ikke så lyst til å fortsette i en slik jobb da jeg kommer hjem med lite overskudd. Jeg tror jeg kjenner på at jobben i barnehagen av og til tar litt mer enn den gir. Jeg er veldig glad i være sammen med barn, men synes det kan bli litt intenst av og til. Jeg jobbet i barnehage før jeg startet på studiet og vet egentlig ikke hvorfor jeg valgte å ta dette studiet fordi jeg kjente jo på det samme da også. Jeg kunne egentlig bare tenkt meg å jobbe på en kafé. Men jeg føler ikke jeg kan gjøre det fordi lønnen er betydelig lavere og fordi jeg ser for meg at jeg fort kunne blitt sett litt ned på av de nærmeste. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Det er helt normalt å bli veldig sliten i sin første jobb. At du kjenner deg uten overskudd og synes jobben er krevende er å forvente som nyutdannet i ny jobb. Følelsene dine trenger derfor ikke å bety at du har valgt feil utdanning. Det kan hende du bare trenger litt mer tid for å bli tryggere i yrket ditt.

Har du snakket med noen andre i barnehagen - styrer eller andre kollegaer - om hvordan du opplever det? De vil kanskje kunne hjelpe deg med å få flere ressurser inn på din avdeling. Du skriver at det er en fin arbeidsplass med hyggelige ansatte, og jeg tror du kan få god hjelp av å snakke med dem om hvordan du har det. Videre syns jeg du kan be om å få veiledning. Veiledning kan gi større trygghet i arbeidet, og bidrar også til å forebygge utbrenthet.

Du skriver at du startet i jobben i april, som vel betyr at du startet å jobbe før du faktisk var uteksaminert fra skolen. Er det slik at du ikke har hatt  mye ferie i sommer, eller etter studiene? Har du kanskje mulighet til å ta deg litt ferie og samle krefter igjen? En pause vil kunne bidra til at du får litt mer overskudd tilbake. Det kan hende at ditt ønske om å jobbe på kafé handler mye om et ønske om å komme vekk fordi du er sliten, og en pause vil kanskje gjøre det enklere for deg å sortere følelser og tanker knytta til dette.

Jeg kjenner ikke til hele din situasjon, og det er derfor vanskelig å gi direkte råd på hva du skal gjøre. Samtidig kan jeg si at det generelt er vanlig å bli veldig sliten som nyutdannet i ny jobb. Derfor tenker jeg at du kanskje bør gi det litt mer tid før du tar en avgjørelse om å skifte beite. I tillegg vil jeg anbefale deg å snakke med nærmeste leder, og be om veiledning. Å snakke med kollegaer og sjefen din vil kunne gjøre at du føler deg mindre alene med disse følelsene, og også gjøre det enklere for deg å stå i jobben. 

Lykke til!

Vennlig hilsen klinisk sosionom

Finner du ikke det du leter etter?