?

Hva kan jeg gjøre for å ta bekjentskap videre til vennskap?

Kvinne 20 . 12 August 2022
Spørsmål

Hei. Jeg skal begynne på høyskole nå til høsten og jeg ønsker råd. Jeg har alltid hatt god orden i skolearbeid og god oppførsel, men jeg har også alltid slite med det sosiale, da det har vært lite sosial trening i livet mitt. Som ny student har jeg mål i å bedre økonomi, disiplin, knytte gode relasjoner, skape gode vaner blant annet. Men jeg har vansker med å holde kontakten med folk gående, det går ofte greit i introduksjonsfasen men ellers er jeg ikke god til å kommunisere sosialt. Hva kan jeg gjøre? Jeg har også hatt mer kontakt med folk over nett enn face-to-face. Dette ønsker jeg å endre. Men jeg er introvert og en INFJ, så jeg føler det er ekstra utfordrende. Jeg har mye behov for egen tid og ønsker ofte å ha kontakt med personer i en dypere level og er ikke så god på småprating. Jeg har også mye tanker i hodet som gjør at hvis jeg vil si noe, så føler jeg alltid at jeg må tenke meg om før jeg sier det. Med andre ord er jeg også veldig selvbevisst enkelte steder.

Kvinne (20)
Psykologen svarer
Hei,

Fint å høre at du er så opptatt av legge en innsats i det sosiale! Forskning viser at å knytte bånd med andre er veldig viktig for god livskvalitet. Samtidig kan det ta tid å etablere vennskap og kreve at man utfordrer seg litt på å vise interesse og ta initiativ. 

Du har et godt utgangspunkt, ettersom introfasen går greit for deg. Da kjenner du kanskje at det er mange som ikke kjenner noen, de fleste blir glad, dersom noen tar kontakt. For å ta et bekjentskap til neste nivå, er det flere punkter som er relevante:

  • Ta initiativ (flere ganger). Hva med å invitere en du liker og vil bli bedre kjent med til å utforske en studentforening? De fleste studiesteder har gode foreninger med ulike aktiviteter for studenter! Da kan man gjøre noe givende, samtidig som man er sosial. 
  • Dele noe om hvem du er, slik at den andre blir kjent med deg. Dette er også en måte å vise at du investerer i relasjonen. 
  • Øve og prøve flere ganger når noe er vanskelig. Post-covid er det mange som er "ute av trening" sosialt, så kanskje det hjelper å tenke at du ikke er alene? Introverte trenger også venner og sosial omgang, men det er mengden og formen som bør tilpasses deg. 
  • Holde kontakt jevnlig over tid. Det kan være å sende en melding om noe interessant du har lært, stille et spørsmål knyttet til studier, eller foreslår en felles aktivitet. Om akkurat dette pleier å være vanskelig for deg så kan det være lettere å knytte vennskap til de du uansett har en felles arena med (studier, studentforening, annet).

Plagsom selvbevissthet i sosiale situasjoner er svært vanlig. Et mantra du kan ta med deg er: "Aksept innover, og oppmerksomhet utover". Det betyr å øve på å akseptere tanker, ubehag og stress som oppstår inne i deg selv, samtidig som du vender fokuset utover på andre mennesker eller temaet dere snakker om. Alle kan si noe rart innimellom, det viktigste er at man bidrar og viser interesse. Holder du mye tilbake, kan andre bli selvbevisste og tenke at du ikke liker de så godt, ikke vil være der etc. 

Om du vil lære mer om selvbevissthet og sosial angst anbefaler jeg den her videoserien om sosial angst.

Opplever du etterhvert at ting ikke går som du ønsker er du velkommen til å ta kontakt med rådgiver/samtaletilbud ved din samskipnad

Legger også ved noen artikler jeg tenker kan være nyttige for deg. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen fra psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?