?

Hvorfor klarer jeg ikke gå ut av huset eller ta eksamen?

Kvinne 19 . 20 Desember 2021
Spørsmål

Hei, Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare dette men. Jeg har det sånn at hvis jeg skal ut så klarer plutselig ikke å puste, blir veldig kvalm. Jeg har ikke klart å gå ut av huset i 2 måneder. Jeg vet ikke hvorfor jeg reagere med veldig kvalme (har kastet opp et par ganger) og så gjør pusting så innmari vondt. Det føles som jeg kommer til å dø der og da. Det er utrolig frustrerende. Jeg savner å være den glad og friske jenta. Jeg reagere også sånn når jeg er hjemme alene. Men verst er når jeg skal ut. Tanken på å gå ut der det er folk skremmer meg og vil helst isolere meg selv. Og noen ganger så kan jeg ikke se noe, liksom blir blind i 2 min. Skjønner ikke hvorfor jeg er sånn. Vær så snill og hjelp meg med dette. Har ingen å spørre om hjelp. Tørr ikke å gå ut i det hele tatt. Tok ikke 4 eksamener på grunn av dette. Er redd for fremtiden min. Vær så snill og hjelp meg Jeg håper dere skjønner spørsmålet mitt.

Kvinne (19)
Psykolog og sosionom svarer
Hei,

Det høres ut som at du er i en veldig vanskelig, skremmende og krevende situasjon. Forstår godt at du ønsker hjelp. 

Utfra hvordan du beskriver din situasjon vil jeg sterkt anbefale deg å booke time hos din fastlege. Du beskriver kraftige symptomer som går ut over din evne til å fungere - det betyr at du sannsynligvis har rett på behandling i spesialisthelsetjenesten. Fastlege kan hjelpe deg med henvisning.

Om du ikke klarer å komme deg ut av huset til legetime må du forklare dette til legekontoret og høre om det er mulig å få telefonsamtale eller videosamtale. Kanskje har du en familiemedlem, venn eller bekjent som kan følge deg eller støtte deg i prosessen?

Det du skriver om høres ut som kraftige angstsymptomer. Det er typisk ved panikkangst at man opplever det som vanskelig å puste, at man kan kaste opp, og at man kan bli redd for å dø. Slike symptomer er ubehagelige men de er ikke farlige. Du skal også vite at det finnes god behandling for angst, og dersom man får riktig hjelp så vil man bli bedre igjen. 

Det å få synsforstyrrelser eller midlertidig blindhet kan også være en effekt av kraftig angst, men her tenker jeg uansett det er viktig at du får sjekket andre mulige årsaker hos fastlegen din. 

Angående dette med eksamen og studier: Det er uklart for meg om du allerede har vært i kontakt med din fastlege, men dersom hen er kjent med din situasjon kan dere også søke lånekassens sykestipend. Hvis du kun har strøket på eksamener dette semesteret, vil du fortsatt ha rett til lån og stipend neste semester. De fleste studiesteder tilbyr også konte-eksamener. Snakk med studiekonsulent på ditt studiested. 

 Øvrige hjelpeinstanser:

  • Samtaletilbud ved din samskipnad
  • Ved akutt behov: Legevakt, tlf: 116 117  
  • Du kan ringe anonyme hjelpetelefoner for å snakke og få støtte:
    • Mental Helse: 116 123 (hele døgnet)
    • Mental helses studenttelefon: 116 123 (tast 3) (17.00-07.00)
    • Kirkens SOS: 22 40 00 40
    • Chat med Kirkens SOS på www.soschat.no hver dag fra 18.30-22.30 (fredag frem til 01.30)

Jeg ønsker deg lykke til, og håper at du nå tar neste steg for å få riktig hjelp. Du har allerede gjort en god ting ved å beskrive vanskene dine og oppsøke informasjon fra oss. 

Vennlig hilsen fra Psykolog og Rådgiver 

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?