?

Er snus farlig? På hvilken måte?

Mann 20 . 04 September 2020
Spørsmål

Er snus farlig?

Mann (20)
Fagperson svarer
Hei

Det var et kort spørsmål og det korte svaret på dette er: Ja.

Det er økende dokumentasjon for at snus har helseskadelige effekter, men at sykdomsrisiko er lavere sammenlignet med røyketobakk. WHO definerer snus som et kreftfremkallende stoff og det er dokumentasjon for at det forårsaker kreft i munnhule, spiserør og bukspyttkjertel. Det er også mulig at det gir økt risiko for kreft i andre deler av fordøyelsessystemet som i endetarm og magesekk.

En del forskning gir også holdepunkter for at det kan gi økt risiko for høyt blodtrykk og hjertesykdom. Dette er imidlertid fortsatt lite undersøke. Det er for eksempel ikke gjort studier på snusbruk hos kvinner og risikoen for hjerte-karsykdom. 

Nyere forskning konkluderer med at snus i svangerskapet har mange av de samme effektene som røyking i svangerskapet - og derfor frarådes dette. Blant annet er det assosiert med økt risiko for dårlig fostervekst, dødelighet og for tidlig fødsel.

Vet ikke om du snuser eller tenker på noen du kjenner som snuser, men jeg vil gjerne avslutte dette svaret med å si at det finnes tips til hvordan man kan slutte med snus, dersom man lurer på/overveier/ønsker det. Her er det motivasjon som er kilden til suksess. Du kan for eksempel bruke Slutta-appen, som kan være til hjelp.

Lykke til!

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?