?

Kan marihuana hjelpe på stress?

Mann 22 . 22 November 2019
Spørsmål

Sliter med søvn og stress i eksamensperioden. Kan det å røyke marihuana hjelpe med å koble av og slappe av? Påvirker det isåfall studiene på noen måte?

Mann (22)
Fagperson svarer
Hei

Avkobling og avslapping er viktig i eksamensperioden, ikke bare for å redusere stress. For at hjernen din skal prosessere alt du jobber med i løpet av dagen, og lagre informasjonen fra kortidshukommelse til langtidshukommelse trenger den nettopp restitusjonstid, som avkobling og avslapping er.

Vi vet at det er flere aktiviteter som "spiser" stresshormoner. Blant annet å le, være sammen med mennesker som gjør oss glade, fysisk trening og å være ute i naturen.

THC, virkestoffet i marihuana, kan for mange som bruker det ha en umiddelbar avslappende effekt. Tankene på det som stresser kan forsvinne, humøret påvirkes, noen blir roligere, noen oppspilte og energiske. Så ja, du kan jo si at marihuana vil få deg til å koble av og slappe av. Der og da.  Men baksiden er at etter noen timer, når rusen går over, viser forskning at svekkelse av innlæringsevne, konsentrasjon og hukommelse varer opptil 24 timer etter ett enkelt inntak. Med andre ord; hjernen; ditt viktigste instrument i eksamenstiden, blir sløv i minst et døgn etterpå. Det er mulig å tenke seg at du vil bli mer stressa dagen etter, hvis du sliter med å konsentrere deg og/eller å huske det du leser.

Så nei, jeg ville ikke anbefale marihuana som en stressmestringsmetode.

Her kan du lese mer om forskning gjort på cannabis. Vil også informere deg om at SiO helse tilbyr gratis stress- og studiemestringskurs for alle studenter.

Lykke til med å finne en god stressmestring som passer deg.

Og lykke til på eksamen!

 

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom i SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?