?

Har jeg rett på sykepenger?

Kvinne 30 . 06 November 2020
Spørsmål

Hei, Min lege har valgt å sykemelde meg fulltid fra jobb og ser ann sykemelding fra studie som jeg studere på heltid ved siden av jobb (om det ikke går så vil jeg bli delvis sykemeldt fra studie også). Jeg er avhengig av ekstra inntekten ved siden av studielånet da jeg betaler avdrag (kun renter) på boliglånet etc. og stuidelånet ikke dekker alle kostnader ila en mnd. Ser at NAV ikke dekker sykepenger når man er heltidstudent og blir sykemeldt fra jobb, hva skal man da gjøre? Er avhengig av den eksra inntekten for å få hjulene til å gå rundt. Mvh Fortvilet student

Kvinne (30)
Fagperson svarer
Hei


Det stemmer som du sier at sykepenger i utgangpunktet ikke kan mottas hvis du er i utdanning. Men, det finnes noen unntak fra denne regelen i NAV. Hvis det er en deltidsjobb du er sykemeldt fra står det følgende på nettsidene til NAV"Er du sykmeldt fra en deltidsjobb, men likevel i stand til å fortsette studiene? Da kan du få sykepenger basert på inntekten din hvis du har kombinert jobb og studier over et visst tidsrom". 

Hvis det er en heltidsjobb du er sykemeldt fra vil jeg råde deg til å kontakte NAV og fastlegen din - og spørre hva som gjelder i din situasjon. Det kan være at det kan gjøres unntak fra regelen hvis sykemeldingen er for en kortere periode, men dette må du som sagt avklare med NAV. 

Hvis du blir delvis sykemeldt fra studiet er det også egne regler for hvordan du kan søke sykestipend i Lånekassen. Det er verdt å legge merke til følgende: "Søkere som får sykepenger i samme periode som de har rett til sykestipend, får differansen mellom lån og stipend og sykepengene gjort om til sykestipend." (§ 40 i Lov om utdanningsstøtte).

Hvis situasjonen din vedvarer neste semester også vil jeg råde deg til å snakke med legen din om det kan være aktuelt å søke om tilleggstøtte fra Lånekassen. Dette er en støtteordning for studenter som ikke klarer å jobbe ved siden av studiene pga nedsatt funksjonsevne/ sykdom. Pr i dag er dette dette tilleggsstipendet på 3 834 kroner pr måned.

 

Hilsen sosionomen, SiO Helse.

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?