?

Kan jeg få utsatt frist på bacheloroppgaven?

Kvinne 32 . 22 Februar 2021
Spørsmål

Hei, Jeg er på mitt 6.semester og er inne i bachelorperioden. Jeg har gått gjennom en vanskelig periode, med parterapi, flytting, stryk på eksamen og nedstemthet, og ligger derfor utrolig dårlig an. Jeg lurer på hva som kan skje om en ikke kommer i mål og får levert? Får en flere sjanser, eller må en levere inn og få stryk, for å få en ny sjangs? Finnes det muligheter for å søke om en utsettelse? Har en 3 forsøk på en bachelor også? I likhet med eksamener. Alle disse spørsmålene og redselen for å ikke få bacheloren i boks, holder meg våken om nettene og jeg er så redd for å sitte igjen med et lån på en halv million og tilbake til butikkjobb. Korona og isolasjon hjelper ikke på psyken, og det har vært vanskelig å sitte hjemme å prøve å skrive en såpass stor oppgave, når en aldri har gjort det før. Det hele virker helt håpløst. Tanken på å ikke få en bachelor etter 2, 5 år med hard jobbing er også til å grine av. På forhånd takk for svar.

Kvinne (32)
Fagperson svarer
Hei

Du kan få utsatt innleveringsfrist.

Jeg skjønner fra hva du skriver at du har vært gjennom et skikkelig tøft år og et slikt tankearbeid som jo en bacheloroppgave er, er veldig utfordrende når du må streve med så mange bekymringer, nedstemthet og andre store livsutfordringer.

De ulike lærestedene har litt ulik praksis på hvordan du må gå frem for å få utsatt frist på innleveringen. Som hovedregel må du fylle inn en søknad og  dokumentere plagene dine, feks med en legeerklæring. Fordi så mange studenter sliter som følge av korona, har UiO faktisk endret midlertidig på sine regler og fjernet kravet til dokumentasjon på forsinkelsen. Det betyr at i vårsemesteret 2021 kan UiO studenter søke om utsetting av innleveringer og eksamen kun basert på egenmelding. 

Ettersom jeg ikke vet hvor du studerer, er det lureste du kan gjøre å ta kontakt med eksamenskontoret eller studiekontoret ved det fakultetet du studerer. De som jobber der er vant med problemstillingen, og vil gi deg informasjon om hvordan du går frem og hvilke krav til dokumentasjon som foreligger. Jeg vil råde deg å ta kontakt så snart som mulig, så vet du hva du har rett på og hvordan du skal gå frem. Da blir det kanskje lettere å sove og mulig å konsentrere seg bedre også? 

Dersom det skulle vise seg at du trenger mer enn noen ukers utsettelse på oppgaven, er det likevel mulig å få fullført graden din. Mange studenter må bruke et ekstra semester for å komme i mål. Ettersom det er litt ulik praksis på de ulike lærestedene, er det aller beste for deg å oppsøke en studiekonsulent som kan gi deg konkrete svar for hva som gjelder ditt studium og din situasjon.

Dersom du ikke har informert fastlegen din om problemene du beskriver, kan det være en god ide å gjøre det nå, skulle du trenge dokumentasjon fra lege for å få utsettelse. Dersom det skulle vise seg at du trenger et ekstra semester for å komme i mål, kan det kanskje være aktuelt å søke Lånekassen om sykepenger.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med veilederen din. Ofte utsetter studenter som sliter med oppgaven dette, men veileder er til for å hjelpe deg. Han eller hun skal også gi deg tilbakemeldinger på oppgaven slik at du nettopp unngår å stryke, og kan ha råd og tips til deg for å komme deg videre dersom du står fast.

Husk at SiO Helse tilbyr rådgivningssamtaler. Hos oss kan du både snakke om det å stå fast i skrivingen, om rettigheter i Lånekassa og om følelser og livsutfordringer generelt.  

Jeg legger ved en liten hverdagsmeditasjonsøvelse til deg, sånn at du skal huske på å være god med deg selv nå som du står i noe tøft.

Jeg krysser fingrene for deg!

 

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom i SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?