?

Jeg sliter med hjemlengsel og føler meg utrygg. Kan SiO helse hjelpe meg?

Kvinne 21 . 17 August 2020
Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig mye med hjemmelengsel og det å føle meg utrygg. Har nylig flyttet til Oslo, og dette er noe som er veldig vanskelig. Eneste jeg har lyst til er å flytte hjem igjen, men vil så gjerne klare å kunne bo borte. Har i det siste fått veldig pusteproblemer når savnet kommer og mye gråting. Lurer egentlig på om dette er noe jeg kan få hjelp til hos dere, og evt hva man kan gjøre. Syns alt er utrolig vanskelig nå og syns det er vanskelig å snakke med venner og familie uten å føle meg til bry.

Kvinne (21)
Sosionomen svarer
Hei

Vil du ha noen å snakke med kan du søke om samtaletilbud i SiO, og få en individuell anbefaling av hva som passer for din situasjon. Du kan og undersøke selvhjelpsmateriale og gratis kurs. 

(studenter på andre steder i landet kan sjekke tilbud ved sin samskipnad her)

Det er ikke unormalt at du kjenner på hjemlengsel når du har flyttet til en ny by for å studere. Det er antakeligvis mange som kjenner på de samme følelsene som du gjør. Du er midt i en overgangsperiode og i slike situasjoner kan mye oppleves som utrygt og utfordrende. Da er det vanlig at vi gjerne vil tilbake til det trygge og forutsigbare. Hjemlengsel går som regel over etter hvert og det er derfor viktig å ikke ta de store beslutningene om dette akkurat nå. 

Jeg vil anbefale deg å tenke litt kortsiktig og lage en plan om at du skal gi den nye tilværelsen en sjanse. Kanskje du i første omgang kan bestemme deg for å bli værende i Oslo i for eksempel noen uker eller en måned? Deretter kan du gjøre en ny vurdering på om du fortsatt ønsker å flytte hjem. Når du lager en kortsiktig plan er det viktig at du gjør deg selv litt opptatt. Du kan for eksempel sette av tid til å komme i gang med studiene, sette av tid til å trene og bruke tid på å utforske hva Oslo har å tilby av interessante aktiviteter for deg. Det finnes for eksempel mange spennende studentforeninger som du kan oppsøke. 

Jeg vet ikke om det er hjemlengselen som gjør deg utrygg eller om det er noe annet du synes er vanskelig. Jeg vil derfor, som nevnt over, anbefale deg å kontakte oss hvis du vil snakke mer om hvordan dette er for deg. 

Jeg vil også anbefale deg å lese artikkelen overgang til høyere utdanning, som jeg har lagt ved.

Jeg ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen

Sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?