?

Hvordan undersøker man eggstokker med ultralyd.

Kvinne 23 . 09 Mars 2021
Spørsmål

Hei, jeg var hos min gynekolog idag, grunnet PCOS. Under undersøkelsen idag puttet hun først et instrument inn i skjeden, men det gjorde vondt. Deretter puttet hun en probe inn i endetarmen og ba meg presse, men det kom ingenting på bildet.. og hun sa ikke noe om det(vet ikke hvorfor, men). Etterpå gjorde hun en ultralyd fra utsiden på magen men da var det vanskelig å se eggstokkene. Hun sa deretter at det riktige og enkleste ville blitt om vi gjorde en transvaginal ultralyd ved å ta en ultralyd-probe inn i skjeden, men at det var jeg som bestemte det og hun så at jeg synes den første undersøkelsen var ubehagelig, så jeg kunne slippe det om jeg ville. Jeg svarte at om det er vondt og ubehagelig så ville jeg ikke. Jeg bare lurer på om det er vanlig å ikke se eggstokkene på utvendig ultralyd? Det kan vel ikke være at de har «forsvunnet»? Og hun er jo en lege så hun vet jo best og ville jo evt sagt ifra om hun synes at jeg burde tatt den undersøkelse? Har tenkt mye på dette i etterkant...

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Det er forståelig at du opplever slike undersøkelser som ubehagelig. Her var nok målet å undersøke eggstokkene med ultralyd. Ved PCOS så er det typisk at man kan se mange små blærer (cyster) på eggstokkene. Dette undersøkes som regel med ultralyd med en probe som man fører inn i skjeden. Rett og slett for å kunne komme nærme nok disse relativt små strukturene. Det er vanlig at det ikke er så lett å undersøke disse med ultralydproben på magen. Det blir i de fleste tilfeller for lang avstand til at man kan se de tydelig og ofte kan det være en del luft (normalt i tarm) som kan gjøre bildet uklart.

Her ble det nok gjort en avveining. Det har nok lite konsekvenser for deg og din oppfølging og behandling videre hva man evt. hadde sett på ultralyd gjennom skjeden, så da er det riktig å avstå fra undersøkelser som oppleves ubehagelig. Det er bra du sier ifra til den som undersøker underveis.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?