?

Hvordan få hjelp hos psykolog?

Kvinne 32 . 19 Oktober 2020
Spørsmål

Hva er krav til å få en psykolog enten gjennom utdanningsinstitusjon eller gjennom fastlegen? Har slitet med psykisk helse i mange år, men får aldri formidlet det til fastlegen min på en riktig måte. Har negative erfaringer med helsevesenet. Deres respons hele tiden var at det finnes alvorlig syke mennesker som har større behov for hjelp (for eksempel akkutsyke eller personer med dødelige sykdommer). Et annet respons: «vi vet ikke hvordan vi kan hjelpe, du virker som en målbevisst og reflektert person».

Kvinne (32)
Psykolog svarer

Hei, det er et godt spørsmål du stiller! Det er minst to ulike hjelpenivåer når man har psykiske vansker og ønsker behandling. Det laveste nivået som man gjerne omtaler som lavterskeltilbud, finnes ved din samskipad, men finnes også i mange kommuner og bydeler. Dette er tilbud hvor du selv kan ta kontakt uten henvisning. Vanlige utfordringer du kan søke hjelp for på dette nivået er nedstemthet, ulike typer angst som panikkangst, sosial angst, bekymring, men også utfordringer som identitet, sorg mm. Det som er felles for lavterskeltilbud er at det er av kortere varighet, gjerne opp mot ti timer. 

Det andre alternativet er å gå via fastlege for å bli henvist til spesialisthelsetjenesten eller til en avtalespesialist. Inngangsbilletten for å få hjelp her er at de psykiske plagene medfører at det er vanskelig å gjennomføre hverdagen, at livet blir så krevende at man trenger psykologisk behandling for å hindre at man faller ut av studier og arbeidsliv. Fastlegen vil da gjennomføre en kartlegging av dine psykiske plager, og sende en henvisning. I spesialisthelsetjenesten vil de vurdere om du har "rett til helsehjelp" innen ti dager. 

Du skriver at du ofte har fått tilbakemelding på at du er målbevisst og reflektert, og det er definitivt ikke et motsetningsforhold mellom å være reflektert og å trenge hjelp. Hvis du er usikker på hvilket nivå som gjelder deg, kan fastlegen hjelpe deg med å avklare dette. 

Vennlig hilsen 

Psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?