?

Gjøres hymenrekonstruksjon i Norge?

Kvinne 22 . 12 Desember 2020
Spørsmål

Jeg vil spørre, gjør noen hymen-rekonstruksjonen? Hvis denne prosessen ikke er gjort for deg, er det et sted å gå? Jeg trenger mye for denne prosessen

Kvinne (22)
Fastlege svarer
Hei

Det er mange myter knyttet til "jomfruhinnen" (hymen) som ikke er en hinne som lukker skjeden slik som begrepet kan tilsi, men er en liten slimhinnefold i skjedeåpningen. I noen kulturer er det ansett som viktig at bruden er jomfru ved inngåelse av ekteskap. Man har tolket blødning etter samleie på bryllupsnatten som at jomfruhinnen ble brutt og som tegn på at bruden var jomfru.

Mange kvinner opplever imidlertid ikke blødning ved første samleie og selv om man skulle få blødning så kan det være flere årsaker til dette. Små rifter i skjeden for eksempel. Jenter og kvinner kan ha mange forskjellige former på hymen, uavhengig av om de har hatt penetrerende samleie eller ikke. For mange vil den ikke se noe annerledes ut etter samleie.

Rekonstruksjon av hymen eller hymenplastikk ble vurdert av Rådet for legeetikk i 2002. De tok avstand fra inngrepet. "Rådet anser jomfruhinneplastikk som særlig betenkelig, fordi inngrepet foretas for å løse et kulturelt problem." Hymenplastikk er ikke et inngrep som utføres i Norge.

Det høres ut som du kan oppleve et press for å får utført et slik inngrep. Det er trist å høre. Vi får mange henvendelser fra studenter som sliter. Alle mennesker opplever vanskelige perioder i livet og da kan det være godt å snakke med noen. Ta kontakt med din fastlege, eller undersøk samtaletilbudet i din samskipnad. 

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?