?

Bør jeg undersøke svimmelhetsanfall?

Kvinne 21 . 20 Januar 2020
Spørsmål

Heihei! Jeg opplever noe som kan minnes litt som angstanfall hvor jeg plutselig blir sykt svimmel, blir litt vanskelig å puset og blir veldig lyssky. For at disse skal gå over må jeg ligge en stund på gulvet med lukket øyne. Det som er litt rart er at disse anfallene skjer i helt rolige situasjoner hvor jeg ikke er i noen stressende situasjoner. Det skjer også mest når jeg er alene. I dag skjedde det mens jeg sto i dusjen og tidligere har det skjedd ved noen tilfeller der jeg våkner på natta, lager mat, ser på tv osv... Første gang jeg følte på det var julaften for tre år siden litt før jeg skulle legge meg. Er dette noe jeg burde sjekke ut eller er det bare noen lettere angstanfall? Jeg har ikke fått noe diagnose eller pratet med lege om dette.

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei


symptomene som beskrives her har du helt rett i at kan skyldes en form for angst med anfall. Anfallene kan også komme i situasjoner man ikke er så oppmerksom på stress, og kommer som regel oftere når man er alene.  

Imidlertid er det enkelte fysiske tilstander som kan gi lignende plager, selv om de er langt sjeldnere i din alder enn angst. Det kan da være fornuftig at du søker lege for en avklaring fysisk før man eventuelt tenker på en psykologisk oppfølging for panikkangst. En god samtale og noen undersøkelser kan gi en del ekstra trygghet. Det kan også være lurt av deg å sjekke med slektninger, f. eks dine foreldre, om de har hatt noe lignende ift til fysiske tilstander som kan være arvelig.

Ellers kan en si at det er lav sjanse for at det ved fysisk årsak er noe "farlig". Dette fordi du har hatt det til og fra i 3 år, og du beskriver ikke besvimelser. Det siste her skriver jeg for å ikke gi deg engstelse, selv om jeg tenker at det kan være lurt med en sjekk hos lege før man eventuelt snakker med psykolog. 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?