?

Får panikk og griner hver gang jeg ikke bruker mobilen

Kvinne 21 . 23 Mars 2021
Spørsmål

Hver gang jeg ikke bruker mobilene eller pcen kommer negative tanker og jeg begynner å grine og/eller får panikk anfall. Jeg må alltid ha noe i bakgrunnen, enten om det er en podcast, musikk eller serie. Hvis ikke så begynner tankene. Og det er så frustrende, kan ikke gjør noen ting, verken lage mat, henge opp klær, studere, og på skikkelig dårlige dager kan jeg ikke gå på do engang uten å få et panikk anfall for da er jeg 2 minutter uten noe i bakgrunnen, jeg må isåfall se på mobilen hele tiden. Jeg tar melatonin som slår meg ut om kvelden, så har sjeldent problemet om kvelden/natta og har relativ god døgnrytme heldigvis. Så er mer et dagsproblem. Noen tips?

Kvinne (21)
Psykolog svarer
Hei

Så fint ta du adresserer dette problemet, for jeg tror det er mange som har det som deg. Det er godt å høre at du har god døgnrytme og at du sover godt. Vi mennesker kan jo tenke på alt mulig, og det gjør jo at en del tanker kan være slitsomme og til og med skremmende. Da kan vi lett gå i den fella at vi prøver å rømme fra dem, litt sånn som du beskriver (eller vi gjør det motsatte og tenker på dem hele tiden). Det er bare det at tanker ikke er så lett å rømme fra, for de er jo inni hodet vårt og kommer gjerne tilbake, særlig, hvis vi IKKE VIL HA DEM.

Derfor kan det være lurt å øve på det motsatte. Sett av litt tid til å la tankene få lov å komme (start med 1 minutt, og øk gradvis neste gang du prøver). Du kan skrive ned det som kommer av tanker og følelser, og dermed få litt mer distanse til dem.

1. Gradvis eksponering

Start med å sette av korte perioder hvor du bevisst unngår distraksjoner, og øk gradvis lengden på disse periodene. Dette kan hjelpe deg med å venne deg til å være uten konstant stimulering på en mer håndterbar måte. Begynn med svært korte perioder, som ett minutt, og øk deretter tiden gradvis.

2. Mindfulness og meditasjon

Praksisen med mindfulness og meditasjon kan hjelpe deg med å bli mer bevisst på dine tanker og følelser uten å dømme dem. Dette kan på sikt hjelpe deg med å utvikle en bedre evne til å håndtere ubehag uten å måtte ty til distraksjoner. Det finnes mange gratis ressurser og apper som kan veilede deg gjennom mindfulness-øvelser.

3. Aktiviteter som krever fokus

Finne aktiviteter som krever din fulle oppmerksomhet, men som ikke nødvendigvis involverer skjermer eller høy grad av mental stimulering. Dette kan være alt fra puslespill, fargelegging for voksne, håndarbeid, til enkel matlaging eller hagearbeid.

4. Fysisk aktivitet

Regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe med å redusere angst og forbedre din mentale helse generelt. Dette kan være alt fra en kort spasertur, yoga, til mer intensive treningsøkter, avhengig av hva du foretrekker og er komfortabel med.

5. Styrk ditt støttenettverk

Snakk åpent med venner eller familie om det du går gjennom. Å ha noen å dele dine tanker og følelser med kan gjøre en stor forskjell. De kan også tilby praktisk støtte og selskap som kan hjelpe deg gjennom vanskelige

 

Håper du tar skrittet for å møte tankene dine, litt etter litt. Angsten vil også gå over av seg selv, når du aktivt møter det du er redd for. Hvis det blir for vanskelig kan du også ta kontakt med fagperson i din samskipnad!

Vennlig hilsen

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?