?

Jeg føler ingenting når noe trist skjer, er jeg normal?

Kvinne 19 . 18 Mars 2022
Spørsmål

Hei, jeg har bare et spørsmål om jeg er normal eller ikke. Så hver gang det skjer noe negativt som gjør at man føler tristhet eller skuffelse, så føler jeg ingenting. Jeg kan føle sinne, men ingen av de andre negative følelsene. Mista et nært familiemedlem og gråt samme dag men ingenting etter. Det føltes fjernt allerede første uken etter og jeg tenker ikke på henne så mye. Hvis jeg er forelska og blir avvist så forsvinner alle følelser ovenfor personen på sekundet og jeg blir likegyldig. Det er som en knapp inni meg som jeg ikke styrer. Føler heller ikke at jeg bærer mye som har bygget seg opp inni meg, det bare forsvinner. Da jeg ble dumpa var jeg likegyldig første 2mnd og deretter sykt forbanna. Så bare lurer på hvorfor jeg ikke evner å føle noe? Jeg var jo veldig glad i hun i familien som døde, men jeg har nesten ikke tenkt på henne engang? Klarer ikke å gråte over det heller.

Kvinne (19)
Psykologen svarer
Hei,
 
Dine følelsesreaksjoner høres normale ut. Hva som er normalt i en befolkning kan være veldig mye. Mange mennesker kan streve med å forholde seg til sine følelser. For deg er det tristhet som er den mest utfordrende følelsen.
 
Det er vanskelig å svare deg på hvorfor du ikke evner å føle noe. Vi mennesker er komplekse og vi lærer oss måter å reagere på som er lure og beskyttende i en periode i livet. Kanskje har det blitt slik for deg. Det å unngå følelsen tristhet, skåner deg kanskje for smerten og sårbarheten. Hvordan er det for deg å søke trøst? Får du til det, eller må du håndtere følelsen helt alene? Hvordan ble du tatt i mot når du var barn, når du ble lei deg? Har du tilgang til følelsen tristhet i situasjoner som ikke er sårbare for deg, f eks, triste filmer? Hvordan var det å gråte  den dagen når du mistet ditt familiemedlem, er det noe som oppleves som ubehagelig? Det er mye å utforske for å finne ut mer om hva som gjør at denne følelsen ikke er så tilgjengelig for deg.
 
Sinne er en følelse som er "tryggere" å slippe til. Da kjenner man seg ikke like "liten" og sårbar. Den representerer mer kraft og beskyttelse. 
 
Ønsker du flere svar, så kanskje du kan snakke om dette med venner eller familie? Du kan også undersøke samtaletilbudet i din samskipnad. 
 
Vennlig hilsen Psykologen 
Finner du ikke det du leter etter?