?

Gråter for lett, hvordan kan jeg gråte mindre?

Kvinne 21 . 28 Oktober 2020
Spørsmål

Hei! Jeg sliter med at jeg gråter for lett, og det er slitsomt. Jeg kan begynne å gråte av nesten ingen ting, særlig om jeg er sliten, og etterpå får jeg vondt i hodet og er nesten utslitt. Jeg gråter mer i noen perioder enn i andre (uten at jeg finner noen grunn til det når jeg har perioder jeg gråter mye), nå er jeg sånn midt på og gråter et par ganger i uka. Noen ganger er problemet at jeg er for nærtakende, andre ganger er det akkurat som om jeg føler ting for sterkt. Jeg klarer ikke snakke med noen om det, men har du andre tips til hvordan jeg kan gråte mindre? Skjønner selvsagt at det å ikke være sliten er lurt :)

Kvinne (21)
Psykolog og sosionom svarer
Hei

Det kan være så slitsomt å gråte masse, og ensomt å ikke klare å snakke med noen om det. 

Tips når tårene kommer

  • Ikke kjemp i mot - møt følelsene dine med aksept og nysgjerrighet: " det er ok og menneskelig å gråte", "hvorfor ble jeg lei meg nå? Hva trenger jeg for å få det bedre akkurat nå?"
  • Hvis du er i en situasjon hvor det absolutt ikke passer å gråte, kan du forsøke å finne noe som skaper en annen følelse i deg ved å distrahere deg (f eks se på klipp på youtube.) Men hvis du velger dette som løsning, vil jeg anbefale deg å sette av tid senere til å utforske nærmere hva som gjorde at du begynte å gråte der og da. Altså å utsette gråten til et mer passende tidspunkt, men ikke unngå det vanskelige helt. 
  • Følelseskompasset.no har flere øvelser som kan roe ned overveldende følelser. Dette er også en fin side som kan hjelpe deg til å lære mer om følelser generelt, og å utforske dine følelser gjennom øvelser. 

Langsiktige strategier

  • Når det kommer til en mer langsiktig løsning, nevner du allerede at det er viktig å ikke være sliten. Da tenker jeg at du allerede har grei oversikt over hva som gjør deg sliten (søvn, mat, balanse mellom krav og glede, osv) og at du kjenner deg litt fastlåst. Jeg legger allikevel med en artikkel som handler om det psykologiske immunforsvaret og hvordan styrke det, så kanskje du får noen nye ideer. 
  • Selvmedfølelse (self-compassion på engelsk) kan kort forklares som å være en venn mot seg selv, og kan være med på å gjøre tårene mindre plagsomme. Jeg vil anbefale deg å teste ut øvelser for å bli mer selvmedfølende.
  • Har du noen gang tenkt på hvorfor det å gråte er synlig for andre? Det handler om at gråt skal vekke noe i de rundt. Omsorg og nysgjerrighet. Gråt og tristhet handler om å formidle ett behov, både til seg selv og andre. Og det å tenke på hva du trenger når du gråter, kan faktisk hjelpe. 
  • Snakke med de rundt - du nevner at du ikke klarer å snakke med noen om gråten, men kanskje er det noe annet som er vanskelig som du kan dele? Å skjule alt som er vanskelig fra dine nærmeste vil kreve mye av deg, og kan være med på å gjøre deg sliten. 

Jeg legger ved artikkelen Er det sunt å gråte, der skriver vi mer om forskjellige typer av gråt, og hva slags behov de kan være knyttet til. Les gjerne den!

Om du vil snakke med en profesjonell kan du undersøke tilbudet ved din samskipnad. 

Hilsen sosionomen og psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?