?

Hvordan kan jeg få bedre kontroll på følelsene mine?

Kvinne 22 . 11 Oktober 2021
Spørsmål

Hei! Jeg opplever at jeg ikke kan kontrollere følelsene mine. Hvis jeg er for eksempel ute med typen min og han sier noe som gjør meg lei meg blir jeg bare veldig nedstemt, og opplever det som veldig vanskelig å ikke bli nedstemt. Hvordan kan jeg få bedre kontroll på følelsene mine?

Kvinne (22)
Psykologen svarer
Hei, 
 
For mange mennesker, kan det oppleves som at følelsene våre overvelder oss eller at de kontrollerer oss. Men det er mulig å få en opplevelse av mer kontroll. Det betyr ikke at vi kan fjerne følelser. Følelsene våre er en viktig informasjonskilde for oss. 
 
Følelsenes funksjon
  • Fortelle oss hva vi liker, og ikke liker
  • Motivere oss til handling
  • Hjelper oss til å sette grenser m.m.
  • Gir mening og farge til vårt liv og våre handlinger
Bekrefte følelsen
For det første, dersom du kjenner at du blir lei deg, er det viktig at du bekrefter at den følelsen er der. "Ok, jeg ble lei meg". Dette hjelper deg mer, enn at du sier til deg selv "Jeg overreagerer, det er ingenting å vare lei seg for!". Vi kan ikke velge hva slags følelse som kommer, men vi kan velge hvordan vi møter den.
 
Undersøk hva den kommer av
Deretter kan du utforske "hva var det nå som gjorde at jeg ble lei meg?" Kan din egen tolkning av det som ble sagt, ha noe med saken å gjøre? Hvis du lett blir nedstemt, havner du kanskje i en negativ tankespiral? "Han sier dette, fordi han ikke synes jeg er tiltrekkende, kanskje han vil gjøre det slutt etc." Slike tanker vil trekke deg ned og forsterke tristheten. Tankene våre som er koblet til følelsen, kan enten forsterke eller hjelpe oss til å roe ned følelsen. 
 
Sjekk ut dine tolkninger
Dersom kjæresten din sier noe du blir lei deg for, kan du kanskje spørre rolig: "hva mente du med det?" Slik at du ikke bare stoler på din egen tolkning, som kan være mer negativ, enn det som egentlig var ment fra han. Kanskje var det ment som humor? Samtidig vil jeg påpeke at det er også lov til å si i fra om at det som ble sagt, faktisk ble oppfattet som sårende. Selv om noe ikke var ment sårende, har du rett til å ha din opplevelse og kan forvente at din partner vil respektere deg og forsøke å ta hensyn til deg neste gang.
 
Handler det om situasjonen eller noe større?
Videre kan det at du opplever at du fort blir lei deg og blir stående fast i det, også handle om andre ting enn akkurat det som ble sagt i en gitt situasjon. Har du en generell følelse av utrygghet i relasjonen? Føler du deg litt avvist, eller lite bekreftet? Bekymrer du deg for fremtiden? Det må ikke være slik, men du kan ha en nysgjerrig holdning til om det kan være noe i relasjonen, eller i din livssituasjon som gjør at du reagerer slik du gjør. 
 
Selvdialog
Det kan også være lurt at du fokuserer litt på din selvdialog. For eksempel " ok, jeg ble lei meg  nå, men jeg må huske at han har valgt å være sammen med meg. Jeg er hans utvalgte og for det meste har vi det fint sammen. Alle kan si dumme ting, og han mente det sikkert ikke slik som jeg frykter. Han vil jo at jeg og vi skal ha det bra". Her har du en støttende selvdialog, og bruker en mer positiv tolkning slik at du kommer deg ut av nedstemtheten. 
 
Håper dette kan hjelpe deg med å regulerer følelsene dine og at du opplever mer kontroll! 

 Vennlig hilsen fra psykologen
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?