?

Hjemlengsel, savn og fortvilelse i møte med studentlivet

Kvinne 19 . 22 Oktober 2021
Spørsmål

Jeg er så sliten. Flyttet til Oslo for 3 mnd siden for å studere. Kjenner på hjemmelengsel, og lengsel etter kjæresten som studerer i en annen by. Kom inn på skolen jeg ville og vet jeg burde være glad for dette, men jeg klarer ikke. Jeg griner nesten hver dag og er så skuffet og sinna på meg selv for at jeg ikke er glad. Jeg kjenner at jeg sliter psykisk, men tørr ikke si det høyt.. føler ikke jeg er «syk» nok til å få lov å slite. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, savner hjemme så mye, men vil jo også bli ferdig på skolen, selv om det er vondt.

Kvinne (19)
Psykolog svarer
Hei

Overgangen til en ny by, nytt miljø og høyere utdanning er for mange svært krevende, og du har verken din familie eller kjæreste fysisk rundt deg i møte med denne utfordrende situasjonen. Du skal vite at du ikke er alene med å ha det tungt i overgangen til studielivet. Hjemlengsel, savn og fortvilelse er reaksjoner som ofte oppstår i overgangsfasen. Heldigvis blir det for de fleste med tiden bedre. 

Du skriver at du ikke tenker du er syk nok til å si det høyt hvordan du har det, og derfor synes jeg det er veldig modig at du tar sjansen på å dele det med meg. Når jeg leser det du skriver, får jeg inntrykk av at du har det veldig tøft og vanskelig, og jeg synes det er leit at du virker å klandre deg selv for å ha det slik. Hjemlengsel og savn etter kjæresten din tenker jeg er følelser som naturlig oppstår i deg i fasen du nå befinner deg i. Det er følelser du kanskje kan tillate deg å ha og handle på. Det betyr ikke at du skal gi opp skolen, men heller gi deg selv lov til å uttrykke savnet og å be om følelsesmessig støtte. Aksept for det vi føler og å bruke følelsene våre som en slags guide er viktig for oss. Vi kan ofte ikke noe for det vi føler, og at du derfor føler sinne mot deg selv for ikke å føle deg glad nok høres veldig tungt ut.

Jeg legger ved en artikkel om av hjemlengsel, hvor det er en del tips til hvordan du kan mestre dette. 

Vi i studentsamskipnadene møter ofte studenter som synes overgangsfasen til studielivet er utfordrende, og om du ønsker noen å snakke med dette om, er vi her for deg.  

Vennlig hilsen,

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?