?

Bekymret for Coronaviruset

Kvinne 21 . 28 Februar 2020
Spørsmål

Hei Jeg har blitt så utrolig redd for Corona viruset. Jeg orker ikke se på nyheter eller lese aviser, for jeg blir helt skjelven. Samtidig så er jeg litt flau over å reagere sånn, for alle sier at jeg ikke trenger å bekymre meg ettersom jeg er normalt frisk. Jeg vet at jeg ikke bør bekymre meg men jeg klarer liksom ikke å la være, i natt fikk jeg ikke sove og begynte å skjelve i kroppen og tenkte bare at jeg vil hjem til mamma, for det er en mindre plass, og ikke så lett å bli smitta etc. Og at jeg ikke burde jobbe på cafeen jeg jobber for der er det veldig mange mennesker. Problemet er at jeg har ikke tid til det, jeg har jobb og eksamen om fire uker. Jeg skjønenr ikke hvorfor jeg skjelver sånn, klarer ikke få det ut av hodet.

Kvinne (21)
Psykologen svarer
Hei

Det høres bra ut at du ikke ser på nyheter eller leser aviser nå, fordi du er rammet av det nokså vanlige fenomenen som vi kaller for helseangst.

Å søke mye informasjon om Corona vill sannsynligvis øke din angst fordi den "bomber" din bevissthet med informasjon, noe som gjør at man lett overvurderer risiko. Det som er lurt nå er å finne en balanse i informasjonen om Coronaviruset. For unnvikelse av informasjon kan også gi næring til fantasier som er verre enn virkeligheten og gi grobunn for mer bekymringer.

Folkehelseinstituttet er har som nasjonal oppgave å informere befolkningen om smittevern og epidemier. På deres hjemmeside finner du all informasjon du trenger. 

Har du tenkt på en ting? Det er veldig mange ting vi ikke kan kontrollere i livet, hvorfor skjelver vi ikke av frykt for det? Jo, fordi vi ikke bruker tid til å bekymre oss for de. Det er selve tiden man bruker på å bekymre seg som bidrar til angsten. Bekymringsaktiviteten i seg selv er problemet. 

Når man har angst som er utløst av bekymringer er det godt å ha en leveregel: Aldri gruble på problemer på natten. Det er rett og slett ikke tidspunkt for å løse problemer. På natten er problemløsningsevnen svekket av tretthet og risikoen for at du grubler deg inn i angst er større. Så når det kommer bekymringstanker: utsett dem til i morgen. I morgen kan du sette av et konkret tidspunkt til å bekymre deg. 10 minutter om dagen til bekymring er nok.  

Evnen til å regulere angst blir ofte verre når vi er trette. Finnes det noe du kan gjøre for deg selv for å hente deg inn hvis du er sliten? Det kan hjelpe deg å stå imot fristelsen å bekymre deg for mye. 

Du kan lese mer om hvordan man mestrer bekymringstanker i artikkelen jeg legger ved.

Vennlig hilsen psykologen  

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?