?

Jeg stress-spiser, hva kan jeg gjøre?

Kvinne 25 . 05 Mars 2020
Spørsmål

Hei, Jeg har fullført en bachelor og har 1 års relevant jobberfaring. Har begynt masterutdanning og er på 2. semester. Jeg har skiftet retning og føler meg derfor ikke like trygg på mine egne evner/ferdigheter og erfaringer. Jeg studerer i et kreativt miljø så det bidrar til at man blir inspirert av medelever, men også til at man sammenligner mange prosjekter. Det er mange forelesninger og korte deadlines for hvert prosjekt. Jeg prøver også å ikke sette for store forventninger til meg selv og prøve ha det gøy, men det er utfordrende med så kort tid. Problemet mitt er at jeg har begynt å stress-spise. For hvert nye prosjekt merker jeg at det gir meg en større ro å ha noe å tygge på. Jeg har lite tid til å trene, men prøver å sette av tid til det hvis mulig. Da stress-spiser jeg mindre fordi jeg ikke sitter ved pcen. Men hva skal jeg gjøre når jeg ikke har tid til å trene? PS. Lager stort sett alltid hjemmelagd næringsrik mat som smaker godt..

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei

Jeg tenker at du kan jobbe med dette på to nivåer:

1: Se på det overgripende stressnivået ditt vs hvile og selvomsorg og se hva du kan gjøre der for å forebygge stress og ha det bedre. Jeg ser at du allerede tenker en god del på det. Her kan det, i tillegg til trening, være tiltak av typen: lage en god plan for arbeidet ditt der du tydelig skiller på fritid og studier. Sett konkrete grenser for når og hvor du skal jobbe. Jobbe sammen med andre, hvis det er hjelpsomt. Snakk med venner eller studiekamerater om temaer som bekymrer deg: så som selvfølelse, konkurranse på studiet, m.m. Da vil du nok oppdage at det er mange som føler på noe av det samme, og få noen perspektiver som kan hjelpe. Tenk også gjerne over hva du liker og hva som er viktig for deg - hvis dette kan ta mer plass i hverdagen så vil kanskje prestasjonsfokuset virke mindre tyngende.

2. Hva gjelder stress-spisingen konkret så er jeg usikker på akkurat hvorfor dette bekymrer deg. Å ha f eks frukt eller snacks tilgjengelig hvis du trenger ekstra energi i løpet av dagen er ikke et problem i seg. Det å ha et jevnt blodsukkernivå er bra for konsentrasjonen og humøret. 

Om det er sånn at du opplever dette som ukontrollert, eller du tenker at du spiser ting som virkelig ikke er bra for deg så kan et konkret tiltak være å begrense tilgang til det du gjerne spiser når du sitter ved pcn. Hvis du har passe mat hjemme til det du tenker du skal spise til dine vanlige måltider og mellom-mål så blir terskelen betydelig hevet for å spise kontinuerlig mens man gjør andre ting.

Dette var noen korte råd, uten at jeg vet så mye om situasjonen din. Om du ønsker noen å snakke med om hvordan du kan få det bedre så er du velkommen til å sjekke ut samtaletilbudet ved din samskipnad.  

Vennlig hilsen

Psykologen

Finner du ikke det du leter etter?