?

Hvordan håndtere stress?

Kvinne 20 . 07 Oktober 2020
Spørsmål

Tips til hvordan takle stress bedre? Er det noe jeg selv kan gjøre, eller hvilke personer kan jeg kontakte for å mestre stress bedre? Det gjelder stress i forhold til studiet, alt jeg vil/skal rekke, om jeg har valgt riktig studie, hvordan kroppen min reagerer på stress osv.

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei


Takk for at du skriver til oss i Studenter spør.

Det høres ut som du har et ønske om å håndtere stress bedre og at stress plager deg i flere ulike situasjoner.

Når kroppen din utsettes for stress, gjør den deg klar til kamp. Derfor kan du oppleve at hjertet slår raskere, puls og blodtrykk øker. Deretter kan du føle deg utmattet og få en opplevelse av indre uro. Dette skaper ubehagsfølelse.

Det er flere ting du kan gjøre for å senke stressnivået i kroppen. Det vil helt sikkert være en del ting du ikke har mulighet til å påvirke i livet. Bruk energien på det du kan gjøre noe med, definer hva dette er. Et tips er å skrive ned alt det du du tenker du skulle ha gjort. Kategoriser det i lister, hvor den ene handler om de tingene du får gjort noe med og den andre de tingene du ikke får gjort noe med. Neste skritt blir å prioritere, hva er viktigst å gjøre først. Ved å bruke en timeplan vil du slippe å tenke på de tingene du skal gjøre senere. Noen liker å krysse av det som er gjennomført fra listen og opplever det som en belønning. Det vil være viktig å ta beslutninger om prioriteringer, istedenfor å gå å gruble. 

Stress kan også oppleves som udefinerbart. Å bli bevisst ulike følelser og tanker kan være stressreduserende, følelser gir informasjon og er som et kompass i livet.  Ved å puste dypt kan en også senke stressnivået. Blir du roligere og mer avslappet er det enklere å utforske hva du er bekymret over, og vurdere hvordan du skal håndtere den spesifikke bekymringen.

 Ønsker du noen å snakke med om det å håndtere stress bedre, kan du kontakte SiO Rådgivning, vi jobber spesifikt med stress og studiemestring.

Når det gjelder valg av studieretning kan Karrieresenteret ved UiO være til hjelp.

 

Lykke til!

Hilsen sosionomen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?