?

Blir så stresset av master at jeg blir kvalm, hvordan håndtere dette?

Kvinne 25 . 25 Januar 2021
Spørsmål

jeg skriver master og lever inn om 4 mnd og sliter en del med stress. Jeg stresser ganske lett, så det er ikke uvanlig, men det som skiller denne gangen fra da jeg skrev bachelor eller bare tidligere i masteren er at stresset gir meg ganske mye ubehag i magen. Stresset er værst når jeg sitter å jobber med oppgaven og jeg sitter fast på en del og da kommer ubehag/smerter og av og til kvalme og på det punktet klarer jeg ikke fokusere på noe annet enn magen. Jeg prøver å forebygge at jeg blir veldig stresset med trening og fysisk aktivitet, spise sunt, sove nok og ta pauser ofte. Når jeg blir veldig stresset flytter jeg meg bare fra situasjonen/plassen der jeg jobber og gjør andre ting til jeg har roet meg ned, men det kan være veldig tidskrevende(30-60 min, noen ganger lengre) og ønsker nye måter å håndtere dette stresset.

Kvinne (25)
Sosionom svarer
Hei

Det er veldig bra at du allerede gjør gode tiltak for å håndtere stresset. Fortsett med det. Jeg skal gi deg noen innspill som kanskje kan være nyttige.

Forsøk å identifisere hvilke tema du stopper opp på og konkretiser disse. Hvis du kan konkretisere hvor det stopper opp, kan det være lettere å ta dette opp med din veileder og be om innspill. Mange bruker veileder til å få hjelp med selve skriveprosessen, noe som kanskje kan redusere noe av den stressfølelsen som gjerne oppstår i slike prosesser. 

Et annet råd kan være å jobbe med en alternativ del av oppgaven som du står mindre fast i. Det kan også være en idé å sette av tilstrekkelig med tid og konkretisere tidslinjen og deloppgaver for fremdrift. Du kan gjerne sette av litt ekstra tid til å "stå fast". Dette kan kanskje avlaste noe av den stressfølelsen som du kjenner på, og gi deg visshet om at du har nok tid og at det derfor ikke er så farlig om du står fast en liten stund. 

Flere studiesteder tilbyr også skriveveiledning for studenter. Et eksempel er UIOs akedemiske skrivesenter eller OsloMets studieverksted

For å utelukke en annen årsak til smertene i magen så anbefaler jeg deg uansett å rådføre deg med din fastlege om dette. 

Sjekk og gjerne kurs- selvhjelps- og samtaletilbud ved din samskipnad! De fleste samskipnader har rådgivere, eller kurs som er spesielt laget for det du beskriver. 

Hilsen sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?