?

Hva skal jeg gjøre for å ikke overtenke og dømme meg selv?

Kvinne 19 . 15 April 2021
Spørsmål

Hei. I løpet av livet har jeg erfart mye blant annet i fra barnevernet fordi jeg bor i fosterhjem. I det siste har jeg merket det er Vanskelig å kontrollere følelsene mine og jeg dømmer meg selv veldig mye. Jeg tenker over alt jeg sier og gjør og alt jeg gjør skal være galt hele tiden. Etter jeg har vært med venner tenker jeg: hvorfor sa jeg det osv. dette har også gjort meg usikker på kroppen min. Jeg vil tilbake til den jeg var at jeg dreit i alt hadde selvironi og alt var morsomt. Nå gruer jeg meg til å treffe vennene mine og overtenker situasjonen: tenk om det blir kleint osv. føler ikke at jeg får vært meg selv, og jeg nyter ikke lenger å være med andre fordi jeg overtenker. Føler selv at når det skjedde masse kjipt hjemme at jeg hadfe det enklere med meg selv enn når det ikke skjer noe. Veldig rart. Har dere noen tips? Takk for svar

Kvinne (19)
Psykolog svarer
Hei,
det høres ut som om den siste tiden har blitt mer strevsom med økende grad av selvbevissthet samt grubling og bekymring i sosiale situasjoner. Jeg vet ikke om dette henger sammen med den vanskelige tiden vi lever i med strenge smitteverntiltak og begrenset sosial kontakt?
 
Det er mange som rapporterer om nettopp mer selvbevissthet og usikkerhet nå, fordi man tilbringer mer tid alene og da lett overtenker når man har vært sammen med andre. Når du blir selvbevisst i sosiale situasjoner er det vanlig å bli mer opptatt av hva man skal si, tenke på det i situasjonen og gjerne begynne og bekymre seg hvordan andre oppfatter deg. Det som skjer da er at man flytter fokuset fra det sosiale samspillet til å være mer inne i seg selv. Jeg vil anbefale det å fortsette og treffe venner, men øve på å være mer tilstede sammen med de andre, være nysgjerrig på hva de snakker om, lytte og være med i samtalen. Det har også tidligere vært andre studenter som har hatt  det utfordrende med selvbevissthet, og hvor du i svaret fra min kollega kan finne nyttige refleksjoner. 
 
Du skriver også at du har vært gjennom en tøff oppvekst, og hvor du har stått i stormen, men at nå når det er roligere rundt deg opplever du mer følelser og overtenkning. Når du har stått i stormen har det ofte ikke vært så mye tid for tanker og følelser, og det er ikke uvanlig at når situasjonen er roligere og tryggere rundt deg at du får mer følelser og tanker. Det kan hjelpe å snakke med noen du er trygg på og gjennom samtaler reflektere om tanker og følelser. Du kan også velge å ta kontakt med noen i din samskipnad for å snakke med en profesjonell. 

Vennlig hilsen 

Psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?