?

Jeg sliter med angst, usikkerhet og konsentrasjonen, hva skal jeg gjøre?

Kvinne 20 . 04 Februar 2022
Spørsmål

Hei, jeg har angst av å gå ut og jeg føler jeg ikke har et sosialt liv. Grunnen til dette er fordi jeg ofte besvimer og jeg føler det er så ukomfortabelt når det skjer ute. Jeg drømmer ofte samme drøm om nettene og har drømt denne drømmen i snart 2-3 år. Det plager meg veldig mye. Jeg har pleid å selvskade meg selv, men har sluttet med det nå. Jeg er så usikker på meg selv. En annen ting er at jeg prøver å gjøre det bra på skolen, men jeg sliter fordi jeg ikke klarer å konsentrerer meg, jeg har hat kontakt med ppt gjennom videregående skolen jeg gikk på og de har tatt ADHD undersøkelser og mener jeg har ADHD. De har sagt om jeg skal ha medisiner så må jeg ta det her videre, men jeg har ikke gjort det. Jeg bare lurer på hva skal jeg gjøre med livet mitt?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Forstår godt at du lurer på hva du skal gjøre, det er flere ting i livet ditt som er vanskelig, og som du trenger ta tak i. Det er ikke godt for det å ha det slik. Fint at du tar kontakt her, tar ansvar for ditt liv og for å få det bedre. Jeg synes også det er godt at du har sluttet med selvskading, og finner andre strategier for å håndtere din smerte. 

  • Besvimelse: Mange som har angst, er redde for å besvime og skjemme seg ut foran andre. Samtidig er dette noe som skjer veldig sjelden (mest med de som er redde for blod og sprøyter), men angsten kan være sterk likevel. Du må ta kontakt med din fastlege for å undersøke hva som gjør at du besvimer. Forstår godt at dette er svært ubehagelig for deg. 
  • Drøm/mareritt: Det høres ut som at det er en vond drøm du har hver natt. Er dette et tema du adresserer på dagtid? Eller skyver du det unna? Det er ikke alltid drømmer gir mening, men temaet i drømmen kan være noe som gir angst og ubehag i bevisst tilstand. Det beste er derfor å våge å forholde seg til det når man er våken. Kanskje dette er noe du kunne tatt opp i behandling hos psykolog, dersom du ønsker det?
  • Usikkerhet/lav selvfølelse: Dessverre er det mange som strever med å kjenne seg bra nok som de er og verdifulle. Du kan bli mer trygg på deg selv, for eksempel ved å snakke til deg selv på en god, omsorgsfull måte. Selvdialogen vår kan inneholde mye kritikk, noe som kan trykke oss ned. Det er også viktig at du prøver å få gode venner rundt deg. Vi trenger å kjenne oss bekreftet fra andre for å kjenne oss trygge og verdifulle. Hva med å melde deg inn i en SiO forening?
  • Konsentrasjonsvansker: Fastlegen din kan hjelpe deg med en henvisning til DPS for en grundig utredning av dine vansker. Fint om du tar med deg vurderingen du har fått fra PPT. Konsentrasjonsvansker er også tett knyttet til det å strever psykisk med for eksempel angst, grubling etc. 

Oppsummert er det lurt at du får hjelp med hvordan du har det nå. Ta kontakt med din fastlege, for å få hjelp til henvisning til rett sted. Gjør gode ting for deg selv, som å søke hjelp. Når man skal finne ut hva man skal gjøre med livet sitt, er det lurt å fokusere på små endringer og glede seg over de. Da blir man ikke like overveldet. Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen i SiO

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?