?

Jeg lever med stemmer i hodet, hvordan oppsøke hjelp hos psykolog?

Kvinne 25 . 01 September 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har lenge levd med stemmer i hodet. I mine tidligere år var jeg overbevist om at det var helt normalt for alle siden jeg aldri snakket med noen om det, men etterhvert så skjønte jeg at det ikke er tilfelle. Jeg lever godt med det nå og det dominerer meg ikke som i f.eks mine tidligere år. Jeg har vært redd for å gå til psykolog fordi jeg er redd for å høre at jeg er gal eller at det egentlig aldri har vært der. Jeg vet heller ikke hvordan jeg går frem i det å få snakket med en psykolog , men jeg vet at jeg må ta tak i det nå og at jeg burde komme meg på riktig medisinering. Kan du forklare meg gjennom prosessen ?

Kvinne (25)
Psykolog svarer
Hei, 
 
Så fint at du tar kontakt med Studenter spør, og at du har tatt mot til deg for å hjelpe deg selv. Det er forståelig at du synes det også er skummelt og at du er redd for hvordan du blir oppfattet.
 
Fagpersoner som jobber med psykisk helse bruker ikke betegnelsen "gal". I tillegg er vi opptatt av å forstå hvert enkelt menneske og kanskje få en forståelse av hva som har gjort at det har blitt slik at nettopp du hører stemmer. I denne artikkelen om stemmehøring kan man lese at: "Undersøkelser viser at cirka 2- 2,5 % av befolkningen hører stemmer. Av disse er det under halvparten som får eller trenger hjelp fra helsevesenet. En stor del av stemmehørerne er altså i stand til å mestre sine stemmer og sine liv. Men 70 % av stemmehørere knytter selv stemmehøring til traumatiske opplevelser, og disse kan det være viktig å få bearbeidet slik at man kan håndtere stemmene på en god måte."
 
Dersom du har en god relasjon til din fastlege, kan legen din henvise deg til utredning og behandling hos psykolog. Du kan og undersøke om din samskipnad har et psykisk helse-tilbud. 
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Finner du ikke det du leter etter?