?

Hvordan slutter man å få panikk?

Kvinne 21 . 21 April 2021
Spørsmål

Hvordan slutter man å få strammende panikk aktig greie i overkroppen altså ved lungene/ hjertet/ halsen som får meg til å få dritvondt i magen og også panikk i hodet?

Kvinne (21)
Psykolog svarer
Hei 

Dersom man sliter med angstplager, kan det utvikle seg til panikkanfall. Det er utrolig ubehagelig og skremmende.

Det kan være ulike årsaker til panikkfølelse.

I noen tilfeller kan det være en fysisk årsak. Derfor er vi opptatt av at man undersøkes av lege før man kaller det panikkangst. Jeg vil derfor anbefale deg å oppsøke fastlege for en vurdering i første omgang. Fastlegen vil gjøre undersøkelser og ta blodprøver for å utelukke at det er sykdomsrelatert.

Ofte viser det seg likevel at det er angst som er årsaken til panikkfølelsen.

Det kan da være lurt å tenke gjennom hva som er årsaken til at det er blitt verre. Det kan være ulike faktorer som spiller inn. I perioder med lite søvn eller dårlig søvnkvalitet, kan vi bli mer sårbare for panikkangst. Det samme gjelder i perioder med mye stress, f eks når vi er i konflikter eller i eksamensperioder. På en måte kan vi si at kroppen sier i fra om at noe i livet ikke fungerer.

I tillegg til å tenke gjennom hva som trengs av endringer i livet, kan det være godt å ha noen verktøy for å roe panikken når den oppstår. På nettstedet følelseskompasset er det beskrevet metoder for hvordan du kan roe panikken.

Du kan i tillegg drøfte med fastlegen din om du trenger profesjonell hjelp, eller undersøke tilbudet ved din samskipnad. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?