?

Hvor kan jeg få hjelp med tvangstanker?

Kvinne 21 . 19 August 2021
Spørsmål

Jeg sliter ekstremt med tvangstanker, og nå har det gått så langt at jeg kan bruke opp til 5 timer av dagen min på å utføre handlinger basert på disse tankene. Det har tatt helt overhånd og jeg klarer ikke lenger kontrollere det. Er det mulig å få hjelp for det et sted?

Kvinne (21)
Psykolog svarer
Hei

Ja, tvangstanker kan du få hjelp med på mange steder! Du kan undersøke kurs- og samtaletilbud i din samskipnad. Din fastlege vil også kunne tilby deg samtaler om tvangstankene, samt også vurdere om du kan han nytte av andre hjelpetilbud. Det finnes etter hvert flere spesialiserte behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten for OCD.

Norsk Forening for Kognitiv Terapi har laget et selvhjelpskurs for tvangslidelse, noe som forhåpentligvis kan være nyttig for deg. På hjemmesiden til Nasjonal implementering av behandling for tvangslidelser anbefales også en boken Om og om og om igjen av Sandra Bates og Anna Grönberg til pasienter med OCD. Jeg har selv ikke lest denne, men den anbefales altså av noen av de fremste behandlerne på feltet.

I podcasten "På helsa løs" kan du høre en samtale mellom en student som har tvangstanker og en psykolog i SiO, hør gjerne på den!

Det er slitsomt og ubehagelig å ha ukontrollerbare tvangstanker. Det er derfor viktig å vite at det kan du få god hjelp for. 

Vennlig hilsen,

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?