?

Har dere noen tips til hvordan klare å oppsøke hjelp?

Kvinne 20 . 26 November 2020
Spørsmål

Hei. Siden jeg var 13 år har jeg følt at jeg har manglet motivasjon til å være på skolen, gjøre lekser, osv. Dette har gjort at jeg har prestert dårlig, selv om jeg vet at jeg har kapasitet og evne til å gjøre det bedre. De siste 3 årene har jeg vurdert å oppsøke hjelp, fordi det går ut over studier og jeg vil ikke at dette skal ødelegge for fremtiden min. Det er tider hvor alt går bra med meg og jeg klarer å få ting gjort, men andre ganger hvor jeg så vidt orker å lage meg mat for å få i meg næring i løpet av dagen. Jeg vet at SiO tilbyr hjelp, men hvordan kan jeg ta meg sammen og faktisk oppsøke hjelp? Jeg har flere ganger vært klar til å ringe og bestille time, men jeg har aldri gjennomført. Jeg vil ha hjelp, men vet ikke hvordan jeg kan overbevise meg selv til å ta det første steget. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre, eller om det er noen jeg kan snakke med på mail som kan hjelpe?

Kvinne (20)
Sosionom svarer
Hei

Så fint at du spør om dette, mange synes det er vanskelig å be om hjelp.

Det høres ut som at du ønsker en endring i livet, men at du er ambivalent til å sette i gang prosessen med å få hjelp. Du nevner at du har strevd med motivasjon opp gjennom livet på ulike områder siden du var 13 år.  Motivasjon er en samlebetegnelse for de faktorene som setter i gang og som styrer atferden i mennesker og dyr. Motivasjon inneholder to komponenter, en energikomponent (hva som setter oss i sving, og hva som bestemmer innsats og utholdenhet), den andre handler om motivasjonens retning (hvilke mål vi setter oss, og hvilke valg vi tar).

Å utsette er en atferd mennesker gjerne benytter seg av dersom en er engstelig for noe. Å søke hjelp kan være vanskelig da en noen ganger kan kjenne på en skamfølelse og en nederlagsfølelse fordi en ikke klarer ting på egenhånd. Siden du ikke har snakket med noen om vanskene vil det sikkert også være vanskelig å se for seg hvordan det vil være å snakke med en profesjonell, noe som skaper angst for det ukjente. 

Et tips er å få hjelp av en venn når du skal bestille time/søke hjelp. Det er ikke sjeldent at noen sitter sammen med noen når de skal ta en telefon. Ofte kan man og bestille time eller søke om tilbud via nett, dette vil kanskje være lettere enn å ringe. Kjenn etter hva som er best for deg. 

Sjekk ut hva slags tilbud din samskipnad har her. 

Jeg ønsker deg lykke til. 

Vennlig hilsen

Sosionomen

Finner du ikke det du leter etter?