?

Får jeg beskjed om helsepersonell velger å sperre journalen min?

Annet 24 . 28 Juni 2022
Spørsmål

Hvis helsepersonell (psykologer, psykiatere) velger å sperre journalen for deg på helsenorge, så får jeg beskjed om dette sant?

Annet (24)
Fagperson svarer
Hei

Jeg er dessverre litt usikker på både akkurat hva du spør etter, og hvordan dette gjøres på forskjellige steder. Jeg oppfattet det slik at du lurer på hvorvidt du får beskjed om behandlende helsepersonell sperrer journalen slik at du selv ikke får innsyn i egen journal. 

Utgangspunktet er at man eier sin egen journal, og har rett til innsyn (enten via digital plattform, eller ved å be om å få den utlevert fysisk). Helsepersonell kan imidlertid hindre innsyn "...der dette er påtrengende nødvendig for å hindre fare for liv eller alvorlig helseskade for pasienten eller brukeren selv, eller innsyn er klart utilrådelig av hensyn til personer som står vedkommende nær, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1 andre ledd. I særlige tilfeller vil også et av de generelle unntakene i personopplysningsloven § 16 eventuelt kunne gi grunnlag for å nekte innsyn." (-Pasient og brukerrettighetsloven)

Jeg vil anbefale deg å kontakte behandlingsstedet/behandleren det gjelder for å spørre om akkurat det du lurer på. 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?