?

Ubehagelig med fysisk kontakt og intimitet med kjæresten

Kvinne 25 . 03 August 2022
Spørsmål

Hei dere! Jeg har et lite problem når det kommer til sexlyst med partner og egentlig all form for fysisk kontakt egentlig. Jeg er veldig glad i kjæresten min, han er som en bestevenn for meg. Men jeg føler at det er nettopp det som kanskje kan være problemet- at han er mer som en venn for meg enn en kjæreste. Jeg synes det er rart og ubehagelig å kysse, ta på og ligge sammen med han. Dette synes jeg er veldig sårt og skulle ikke ønske at det var sånn. Det har vart nå i ca 2 år. Jeg gruer meg til leggetid da jeg vet at det ligger en forventning der. Jeg går derfor ofte og legger meg tidlig (før han) så jeg kan få slappet av. Vi har snakket sammen om sexlyst før, og jeg vet at han gjerne skulle hatt det mye oftere. Han blir ofte avvist og jeg får alltid veldig dårlig samvittighet. Kroppen vil liksom bare ikke. Hva skal gjøre?

Kvinne (25)
Psykologen svarer
Hei

Takk for at du skriver til oss med dette viktige problemet. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i deler av det du skriver og ditt spørsmål kan også hjelpe andre.

Du skriver at du har problem med all fysisk kontakt egentlig. Har det alltid vært slik? Eller er det slik i denne relasjonen? Hvis det alltid har vært slik, er det all fysisk kontakt (også med familie og venner)? Noen mennesker synes at all fysisk kontakt kontakt er ubehagelig uavhengig hvem det er.  

Andre mennesker opplever det når de inngår romantiske relasjoner. Det kan bety at man er aseksuell hvis man aldri har kjent på seksuelle behov. En person som ikke har behov for seksuell kontakt kan ha gode nærerelasjoner med andre som heller ikke har behov for seksuell kontakt, men det kan bli problemer dersom man har en partner med seksuelle behov. Gjør et søk på aseksualitet på google og se om du kjenner deg igjen.   

Hvis ditt problem avgrenser seg til denne aktuelle relasjonen og du tidligere har kjent på seksuelle behov handler dette om manglende lyst. Det kan høres ut som om du ikke tenner på kjæresten din.

Har det alltid vært sånn? Eller har det oppstådd etter noen spesielle seksuelle erfaringer? Tente du på sex med ham i starten? Hvis du klarer å svare på disse spørsmålene tror jeg det blir lettere for deg å sortere i hvordan du kan løse ditt problem. 

Varig lystproblematikk i et forhold kan oppstå om man har overkjørt sine egne behov en stund.

Du skriver også at kjæresten er som en bestevenn for deg. Kanskje det er nettopp det han er for deg? En venn og ikke en kjæreste? Eller en kjæreste med et annerledes behov enn deg?

Når jeg leser at du legger deg tidlig fordi du ikke vill avvise kjæresten din hører jeg at du unngår å uttrykke hva du trenger. Husk at dine behov er like viktige som hans. Din måte å uttrykke nærhet på er ikke mindre riktig enn hans, den er bare annerledes.

Ibland slutter vi å være forelsket i kjæresten vår. Da kan manglende tenning være en første signal. Kroppen forteller oss før vi er klare over det selv. Det er også et spørsmål du kan stille deg selv. Er du forelsket i kjæresten din? 

Hvis dette problemet skulle bestå og det også er tilstede i andre romantiske relasjoner kan det være godt for deg å snakke med en helsesykepleier eller sexolog. Sjekk ut tilbudet ved din samskipnad.

Hilsen psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?