?

Hvorfor får man ising i tennene?

Kvinne 20 . 25 Mai 2021
Spørsmål

Hei. Sliter med ising i fortennene, både oppe og nede. Spesielt når jeg spiser is, men også ved veldig kaldt vann. Hvorfor får man ising egentlig, og er det noen behandling for det som faktisk funker, i hvert fall litt?? Vil så gjerne bite vanlig i is, og ikke få så vondt hvis isen kommer i nærheten av fortennene... Har regulering, men vet ikke om det har noe å si.

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Ising i tennene kan være ubehagelig og plagsomt, men ofte ikke farlig i seg selv.

Ising i tennene skyldes vanligvis at tannemaljen ikke klarer å beskytte nerven mot store temperatursvingninger utenfra.

Ising på fortennene kan skyldes små sprekker på emaljen på grunn av hard biting eller tanngnissing.

Det kan også skyldes at tannkjøttet er trukket oppover/tilbake, og at tannhalsen er blitt blottet. Tennene vil da bli mer ubeskyttet og temperaturfølsom. Dette vil du ofte kunne se i speilet.

Ising forekommer derfor ofte hvis man spiser vekselvis varm og kald mat, for eksempel is og kaffe. Noen kan også føle at det iser i tennene når de trekker inn kald luft.

 Ising i tennene kan også skyldes hull i tann, ødelagt fylling eller krone, syreskader, børsteskader, tannkjøttsbetennelser som gir blottlagte tannhalser eller tannbleking.

Regulering kan i mange tilfeller gi utfordringer med å holde tennene rene for plakk, slik at det kan oppstå tannkjøttsbetennelser og blottlagte tannhalser.

Tenner med tynn emalje kan også gi mer ising.

For å vite mer sikkert hva årsaken er må en tannlege undersøke tennene dine og vurdere om det eventuelt trengs noen form for behandling eller om man bare kan holde øye med det.

Det er flere måter å forebygge ising på:

  • Du kan forsøke å bruke tannkrem mot ising, det finnes mange typer med dokumentert effekt mot ising i tennene. En tur på apoteket eller hos tannlegen din vil hjelpe deg med å finne riktig type for dine tenner.
  • Andre tiltak er å bruke myk tannbørste med fluor tannkrem og skyller med fluormunnskyll morgen og kveld for å styrke emaljen.
  • Det kan i tillegg være lurt å begrense inntak av mat og drikke med mye syre.

 

Vennlig hilsen

Tannlegen, SiO Helse 



 
Finner du ikke det du leter etter?