?

Øm kul bak øret en lymfeknute?

Kvinne 21 . 25 November 2019
Spørsmål

Hei! Jeg har en hoven øreflipp, og hatt det en ukes tid. Tror det er pga et hull i øret som ble tatt for et halvt år siden. Nå merket jeg at jeg har en veldig øm kul bak øret mitt, kanskje like stor som en ert. Er dette noe jeg burde sjekke med en lege, eller er det en hoven lymfeknute pga betennelsen i øret? Mvh jente, 21 år

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei,


oppfatter spørsmålet som at kulen er bak øret, og ikke bak selve øreflippen. Bak øret sitter det flere lymfeknuter hos de fleste mennesker. På fint kaller vi dem de posteriore aurikulære lymfeknutene, som bare er pen latin for lymfeknuter bak øret.

Lymfeknuter fungerer slik at de blir aktivert dersom et kroppsområde de drenerer lymfe fra blir infisert eller betent. Lymfeknutene øker i størrelse og blir da gjerne litt ømme. Dette skjer fordi det i lymfeknuten produseres mange nye immunceller for å bekjempe infeksjon som er oppdaget av immunsystemet. Å øke til i alle fall størrelsen av en ert er normalt for en aktivert lymfeknute.

Lymfeknuter bak øret vil typisk blant annet drenere lymfe fra øret. Dermed vil det passe veldig bra med at det er slik du antar, selv om det er vanskelig å gi et helt sikkert svar uten å kunne kjenne på kulen eller se hvor den er.

Jeg tror ikke dette er noe du trenger en lege til å se på for kulens del slik du beskriver den. Dersom øreflippen din forverrer seg og virker å bli stadig mer betent med  smerter kan man imidlertid se om det er mulig å hjelpe med å bli kvitt betennelsen. Da behandles årsaken til at lymfeknuten din er vond. Oftest går imidlertid slike øreflipp-betennelser over av seg selv. 

Håper du får en forbedring snarlig,

-SIO legen

Finner du ikke det du leter etter?