?

Utslett i ansikt, hva kan det være?

Kvinne 20 . 15 September 2020
Spørsmål

Hei Jeg har de siste årene (nesten så lenge jeg kan huske) vært rød rundt neseborene. (Det blir litt mer rødt når jeg har mensen tror jeg) Det kan også være noen humper der, ikke kviser som kan klemmes, men rødhet med noen humper. De to siste ukene føler jeg at det har blitt mye værre. Det har nå blitt rød ned mot munnen og litt under munnen øverst på haka. I tillegg har jeg vært ekstremt tør på leppene og fått noen rare sår på leppene. Ikke munnsår, det har jeg hatt før å vet hvordan det er. Jeg synes dette er veldig stygt og føler meg dårlig ute blandt folk. Jeg har ikke endrer sminken min eller ansiktsvask rutinen min på 1 år, tror heller ikke jeg har spist noe nytt, har ingen allergier som jeg vet om, jeg går på de samme p-pillene som jeg alltid har gjort og har ikke vært med en gutt siden før sommeren og da var det kjæresten min. Hva kan dette være og hvordan blir jeg kvitt det?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Dette forstår jeg godt at du opplever som plagsomt. Det er alltid vanskelig å gi det et klart svar på utslett uten å ha sett dette. Her tenker jeg at det kan dreie seg om noen av følgende tilstander:

Det kan være eksem. Dette er svært vanlig og vi vet ikke hva det kommer av. Det finnes imidlertid god behandling. Denne består i hovedsak av regelmessig bruk av fuktighetskrem og i perioder kan det være nødvendig med betennelsesdempende salver, kortisonsalver, i forskjellige styrker.

En annen mulighet kan være perioral dermatitt. Dette er en tilstand med typisk langvarig utslett rundt munn og noen ganger andre steder i ansikt. Behandlingen er som regel antibiotika. Her vil fete kremer og kortisonsalver kunne forverre utslettet.

En annen mulighet kan være roscacea. Dette er en betennelsestilstand i huden som typisk gir rødhet og kviser i hud i ansikt. Denne tilstanden kan minne litt om akne/kviser og behandles i noe grad å samme måte.

Som du forstår så kan dette dreie seg om flere tilstander, som krever forskjellig behandling. I dette tilfellet så vil jeg anbefale deg å bestille en time hos din fastlege for å få en vurdering av utslettet og dermed velge rett behandling.

God bedring!

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?