?

Smerter i håndledd, kan det være brudd?

Kvinne 22 . 23 Februar 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har i over 1 måned nå hatt vondt i håndleddet på tommelsiden. Det er vondt når jeg beveger tommelen og spesielt når jeg strammer musklene i hånda. Det er også vanskelig å strekke tommelen ut til siden. Fastlegen min fant ikke ut hva som var galt, så han bestilte MR. Jeg har MR om 2 måneder, men er redd for at det kan bli enda verre av å vente så lenge. Burde jeg oppsøke legevakt? Hvis det er et lite brudd, kan man se det på hånda? I så fall hvilke symptomer ser man etter?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Det er jo ofte en klar utløsende hendelse dersom man har pådratt seg et brudd i skjelettet. Man har for eksempel falt og tatt seg imot med hånden eller slått/klemt hånden. I disse tilfellene så er det som regel aktuelt å vurdere å avklare om det dreier seg om brudd ved å undersøke området med røntgenbilde. Dette er en svært god undersøkelse av skjelettet.

Dersom det ikke er en skade som har utløst smertene så kan det tyde på at smertene kommer fra annet vev enn skjelettet. Det kan typisk være muskulatur. Dette kan for eksem være tilfellet når man har overbelastet muskler i ett område med mye av den samme bevegelsen over kort tid. For studenter kan dette for eksempel være intens periode med håndskriving i eksamensperiode. De fleste blir gradvis bedre av seg selv i løpet av få uker.

Når slike smerter varer over lenger tid uten å bli bedre så kan det være aktuelt å undersøke dette nærmere. Da er MR den beste undersøkelsen for å se på slikt vev. I dette tilfellet tenker jeg det er lurt å få utredet dette med MR av håndleddet. Dersom du skulle opplever å bli verre i ventetiden, så er det alltid aktuelt å ta kontakt med din fastlege på nytt for ny vurdering.

God bedring!

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?