?

Kraftige menssmerter, hva kan det være?

Kvinne 23 . 16 Mai 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har vært plaget med sterke mensensmerter i snart 10 år, men nå begynner de å bli uutholdelige. Jeg får så kraftige kramper at jeg ikke kommer meg opp og blir liggende på gulvet. Jeg kaster mye opp og kan også besvime. Smertene kommer under menstrasjon, men også spontant i syklusen. Syklusen er også ujevn og blødningene veldig kraftige. Jeg er redd for at det kan være cyster eller endometriose. Kan det undersøkes hos fastlege eller må jeg til gynekolog?

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Det høres ut som du har mye plager med sterke smerter og store blødninger. Det er stor individuell variasjon. Mye kan være helt normalt. Både korte blødninger på noen få dager, uten smerter, mens andre kan ha lange menstruasjonen på en ukes tid med kraftig blødning og mye smerter. Noen får også smerter innimellom blødninger, relatert til eggløsning.

Hvis smertene er stekte eller blødningene så sterke at det gir plager så er det i hovedsak to alternativer man kan forsøke. Det første er smertestillende. Her har det vist at at de fleste opplever at preparater som Ibux eller Naproxen har best effekt på slike smerter. Det andre alternativer er å starte på prevensjon for å regulere blødningene. Her kan flere alternativer være aktuelle. Ønsker å nevne spesielt alternativene kombinasjons p-piller som man bruker kontinuerlig (altså uten pauser mellom brett, nemlig for å unngå blødninger) og hormonspiral som har god blødningskontroll.

Din fastlege vil hjelpe deg å finne frem til beste løsning for deg. Bestill gjerne en time for å diskutere dette. I noen tilfeller kan det være aktuelt med nærmere undersøkelse, for eksempel gynekologisk undersøkelse, med tanke på evt. annen underliggende årsak til plagene. Dette vil din fastlege kunne vurder og sammen med deg finne ut av.

Håper du/dere finner en løsning som bedrer dine plager.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?