Spørsmål
Hei. Jeg er en 23 år gammel jente og har IBS. Har fulgt low-foodmap diett relativt strengt i ca 4 år. Har ingen allergier eller intoleranser. I løpet av de siste 3 ukene har jeg jevnlig spist noen matvarer med laktose og gluten. Samtidig har jeg fått mye mer uren hud, og nye kviser hver dag. Har også ofte oppblåst eller "puffy" hud i ansiktet, særlig over øyelokkene. Dette er noe jeg ikke sliter med til vanlig. Er det en sammenheng mellom inntak av gluten/laktose og kviser? Særlig når man samtidig har IBS? I så fall, hva av gluten og laktose er mest sannsynlig til å forårsake uren hud? Takk på forhånd!
Fastlege svarer
Det er påvist en viss korrelasjon mellom kosthold og akne i en rekke studier. Man har sett at mat med høy glykemisk indeks (mat som fører til rask stigning i blodsukkeret), meieriprodukter, og fett mat kan forverre akne. Det er ikke gluten i seg selv som øker akne tendensen, men mye av maten med høy glykemisk indeks er også mat som inneholder en del gluten. Selv om man har sett en viss sammenheng mellom mat og akne så er denne allikevel ganske liten. Det er få leger som vil anbefale kostholdsendring alene for å behandle akne. Byrden av et slik tiltak vil være mye større på pasienten enn annen akne behandling vi har til rådighet. Men dette utelukker ikke en større effekt av mat på et personlig nivå. Du har erfaring med at akne ble verre ved innføring av gluten og laktose. Det naturlige steget nå er å kutte det ut igjen og se om akne blir bedre. Du har levd på gluten og laktosefritt kosthold såpass lenge at dette er lett for deg å gjennomføre. Det hadde vært optimalt hvis du kunne gjennomføre kostholdsendringene over en 6 ukers periode for å unngå feilaktige slutninger om effekt grunnet normale variasjoner i aknegraden, hormonelle endringer i løpet av menstruasjonen og andre faktorer som også kan bidra til å forverre eller forbedre akne.
Så for å oppsummere kan man si at effekten av kostholdsfaktorer på akne er generelt liten, men det utelukker ikke effekt hos enkelte pasienter. Kosthold som har vist å forverre akne er stort sett mat med høy glykemisk indeks, meieriprodukter og fett mat. For å kunne teste denne effekten hos seg selv så kan man prøve en 6 ukers kostholdsendring som er gunstig for akne, og deretter innføring av vanlig kosthold i 6 uker mens man observerer hvor mange nye akne utbrudd man får i løpet av de to periodene. Ikke akkurat enkelt å gjennomføre, men dessverre det er den eneste måten for å få svar på det du lurer på.
Lykke til!
Vennlig hilsen
Fastlegen