?

Kan en kul i endetarmen være kreft?

Kvinne 19 . 12 April 2021
Spørsmål

Hei jeg har hatt mye plage med kløe i endetarmsåpningen veldig ubehagelig! Har og merket en liten hard klump rett ved innsiden å blir veldig bekymret om dette er kreft! Har hatt den der noen månder nå, Jeg går på do hele tiden å jeg sliter med å få ut alt vêr gang! Å lure på om dette er normalt, er så redd for å få kreft å har skikkelig angst! Har lest så mye på internett om analkreft å jeg ser at leger som seie dette bare er hemorider plutselig er kreft! Føle jeg ikke får noe hjelp

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei

Forstår godt at du blir engstelig. Det er naturlig når du oppdager en kul på kroppen som du ikke har kjent før. Da går takene naturlig til bekymring om kreft og googling hjelper sjeldent på denne bekymringen dessverre.

Det er heldigvis sjelden det er kreft hos noen som er så ung som deg. Det er langt vanligere med hemoroider. Jeg vil anbefale deg å forsøke behandling for hemoroider. Scheriproct kombinasjonsbehandling med stikkpiller og salve kan kjøpes reseptfritt på apotek. Dersom du blir helt bra i løpet av 2 uker så er dette ikke noe du trenger å bekymre deg mer for. Dersom du ikke blir bra i løpet av 2 uker så anbefaler jeg at du bestiller time hos din fastlege for å få undersøkt kulen. Dette kan selvfølgelig være litt ubehagelig. Tenker likevel at det er viktig. Din fastlege utfører slike undersøkelser regelmessig og vil gi deg god informasjon.

Når det kommer til hemoroider, så er det veldig vanlig og er typisk utløst av hard mage/forstoppelse. Det er derfor en ting å behandle hemoroider når de oppstår, men neste enda viktigere å gjøre tiltak for å unngå at du får det på nytt. Her gjelder det å gjøre tiltak som bedrer fordøyelsen. Drikk nok vann hver dag, legg om til mer fiberrik kost og være i regelmessig fysisk aktivitet. Noen har behov for å bruke bløtgjørende midler for avføringen i perioder.

Håper dette var til hjelp.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?