?

Jeg er student og sliter med senebetennelse - hva kan jeg gjøre?

Kvinne 23 . 21 Mars 2022
Spørsmål

Hei! Begynte å studere nå til høsten og har siden vært veldig plaget med betennelse/overbelastning i begge armene på grunn av mye notering på datamaskin/for hånd. Har prøvd flere runder med betennelsesdempende hos lege og vært hos fysioterapeut uten at det bedrer seg. Er veldig usikker på hva jeg skal prøve videre og lurer på om dere har hatt studenter med dette problemet før som har klart å blitt bedre og eventuelt hva som kan være en løsning? Er veldig vanskelig å minske belastningen i og med at vi har mye arbeidskrav og eksamener forløpende etter hverandre.. Har dere noen tips?

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Svar fra rådgiver i SiO:
Jeg ville også snakket med tilretteleggingstjenesten ved lærestedet for å høre om det er noe som kan tilrettelegges både i din studiehverdag og til eksamen. Som om det er muligheter for å redusere på arbeidsbelastningen gjennom eksempelvis utsettelse av arbeidskrav i en periode. Til eksamen ser jeg at UiO lister opp følgende om senebetennelse (under eksempel på krav til dokumentasjon) på sine nettsider

"Ved alvorlige plager kan det innvilges utvidet tid eller bruk av PC. Behovet for denne tilretteleggingen må dokumenteres i attesten. Eksempler på tilretteleggingsformer: Ekstra tid, PC, regulerbar stol, regulerbart bord, skjermet plass, eget rom, hvilebenk o.a".

Dette med hjelpemidler som sikrer god ergonomi - som godt tastatur, stol og korrekt høyde på bordet kan det også være aktuelt å kontakte NAVs hjelpemiddelsentral for, i Oslo telefon 40 70 28 03. Men jeg ville startet med å kontakte tilretteleggingstjenesten ved ditt lærested. 

 

Svar fra fastlege i SiO:
Utfra det jeg leser så har du en kronisk overbelastningslidelse, dvs en smertetilstand i muskel- og skjelettsystemet som varer utover 3 måneder.

I første omgang er det viktig at du får en god diagnostisk vurdering av plagene dine hos din fastlege. 

Siden du ikke nevner akkurat hvilken type senebetennelse det dreier seg om, så kan jeg kun gi deg generelle behandlingsråd når det kommer til overbelastningslidelser. Betennelsesdempende medisiner er nok best for mer akutte smertetilstander, og er ikke anbefalt for langvarig bruk pga bivirkninger. Således er det nok best å satse på følgende tiltak:

1) Fysioterapi og tilrettelagt trening. Et treningsprogram kalt eksentrisk trening har vist gode resultater for flere langvarige senebetennelser.

2) Ergonomiske tiltak som er nevnt ovenfor, og i noen tilfeller kan det hjelpe med bruk av støttebandasjer eller -skinner (ortose). Flere apotek har slike bandasjer, men spesielt Medicus Plesner apotek har et godt utvalg ortoser tilpasset ulike overbelastningslidelser.

Jo lengre en senebetennelse varer, desto viktigere blir det å bruke alle de nevnte tiltakene sammen. De fleste blir bra av sin senebetennelse, men det kan dessverre noen ganger ta flere måneder. Det finnes også en rekke andre behandlinger slik som trykkbølgebehandling, akupunktur, kortisoninjeksjoner osv., men hvorvidt dette er aktuelt for deg avhenger av typen senebetennelse du har. Før du prøver slike behandlinger, som for så vidt har noe svakere vitenskapelig dokumentert effekt, vil jeg anbefale at du rådfører deg med din fastlege. 

Finner du ikke det du leter etter?