?

Hører irriterende hjertebank når jeg skal sove - hva skal jeg gjøre?

Kvinne 21 . 16 Desember 2020
Spørsmål

Hei! Jeg hører hjertet mitt hver kveld når jeg har lagt meg. Det er irriterende, og gjør det vanskelig å sovne. Det har vært sånn i flere år. Ulike puter kan gjøre at jeg hører det mer/mindre, men det er der og irriterer uansett. Jeg er helt sikker på det ikke er noe farlig, så problemet er bare at det er irriterende. I forbindelse med andre ting har jeg målt både puls og blodtrykk, som var normalt. For flere år siden (men mens jeg hadde dette) tok jeg en EKG som var normal. Jeg har ikke angst, er ikke redd etc, og er også ellers «psykisk frisk». Har du noen råd til hvordan jeg kan bli kvitt dette? Vil ikke til lege/helsesykepleier el. Ble tipset av UNG for flere år siden at det ville bli lettere å sovne hvis jeg fokuserte på å telle slagene, det tar isåfall alt for lang tid. Takk for jobben dere gjør ❤️

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Aller først - tusen takk for det lille hjertet, så hyggelig at du setter pris på jobben vi gjør. :)

Siden du skriver i spørsmålet ditt at du vet dette ikke er farlig, tar vi kun utgangspunkt i det at du ønsker å "bli kvitt dette". Det virker som at du hører hjertet ditt banke i så stor grad at du kjenner deg irritert på det, og at det forstyrrer deg fra å sovne på kvelden. Bare så det er sagt - det kan hende at du bør snakke med fastlegen din om dette hvis det nå er flere år siden sist du var i kontakt med lege. 

Du skriver at UNG tipset deg om å telle slagene. Du kjenner sikkert til rådet om å "telle sauer" når du skal sove, dette er et gammelt kjent triks som kan brukes for å bli sliten og sovne etterhvert, og kanskje var det derfor du fikk rådet om å telle slagene. Du skriver imidlertid at dette ikke fungerer for deg.

Kanskje du kan jobbe med dette på samme måte som om du hadde hatt noen irriterende tanker du ikke ble kvitt? Man kan i tilfelle forsøke å flytte fokus bort fra det som irriterer deg. Har du prøvd å gjøre noen avspenningsøvelser? Ved å fokusere på å avspenne ulike muskelgrupper når du ligger og skal sove, så vil du kanskje få fokus over på andre deler av kroppen enn hjertelyden din. 

En annen ting er å akseptere at du hører hjerteslagene dine når du skal sove - og akseptere at slik er det bare. Du skriver i spørsmålet ditt at du har slitt med dette i mange år, og dermed forstår jeg at det ikke er så lett å "bli kvitt" dette. Ved å akseptere at du hører hjerteslagene dine når du skal sove vil du kanskje bli mindre irritert på det, og ved å bli mindre irritert vil det kanskje gjøre det lettere å sovne. Kanskje kan du til og med begynne å høre hjerteslagene dine som en trygghet? At dette er noe du kan begynne å assosiere med å sovne? Hvis du endrer måten du ser på dette på, kan det kanskje bli mindre plagsomt og irriterende. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen sosionomen

Finner du ikke det du leter etter?