?

Hvorfor er menstruasjonsblødningen min rosa?

Kvinne 26 . 23 November 2019
Spørsmål

Hei! De siste tre månedene har mensenblødningene mine vært lyserosa. Tidligere har jeg hatt masse blødning og den har vært en mørkere rødfarge/normal blodfarge. Hva kan dette komme av? Jeg blør ikke mindre, det er omtrent samme mengde som før, men det er altså rosa. Jeg blør også omtrent like lenge som før, altså 5-7 dager. Jeg går ikke på p-piller eller noe annen hormonell/ikke-hormonell prevensjon. Jeg bruker kun kondom som prevensjon. Er heller ikke gravid. Kan nevne at jeg har fått påvist lettere celleforandringer i livmorstappen og utredes for det. Skal til gyno i februar. Takk for svar!

Kvinne (26)
Legen svarer
Hei

Når du opplever forskjellige farger på blødningen din under menstruasjon vil det kunne være grunnet variasjon i blandingsforhold mellom blod og utflod, og hvor "fersk" blødningen er. Blod med mørkere farge er gjerne litt eldre eller skyldes kraftigere blødning, mens lysere blod er friskt eller mer utblandet slik at det er lite blod kontra utflod. Oftest forbinder vi rosa utflod med mer sparsom blødning. 

Det kan være mange årsaker til at du opplever endret blødning. De fleste er harmløse og forbigående. En av årsakene er imidlertid celleforandringer i livmortappen, det er alltid en viktig årsak å avklare ved blødningsforstyrrelser. Det er fint du allerede har satt opp oppfølging for dette hos gynekolog. En annen årsak som kan ha konsekvens og er greit å avklare er seksuelt overførbare sykdommer, som klamydia. En slik infeksjon kan gi en betennelse i slimhinner som medfører annerledes blødning. Jeg tror ellers du vil være i gode hender når du allerede er satt opp til gynekolog for celleforandringene, og denne vil kunne gi deg mer svar etter at du er undersøkt. 

Dersom du vil finne ut mer om tilbudet i din samskipnad kan du sjekke her. 

Legen

Finner du ikke det du leter etter?