?

Hva gjør jeg med vorter på penis?

Mann 24 . 06 Desember 2019
Spørsmål

Hei, Jeg har hatt mollusker på penisen min i over 2 år. Jeg har vært hos legen om det, og brukt et middel jeg fikk på resept, Condyline, for å fjerne det et par ganger og det kom tilbake. Jeg var innom Olafiaklinikken og fikk dem fryst, men nå er de tilbake igjen og jeg prøver Condyline enda en gang. Molluskene vil ikke forsvinne i det hele tatt. Hva gjør jeg med det? Kommer de tilbake fordi jeg onanerer, og må jeg slutte å gjøre det til de er helt borte? Må jeg erstatte alle håndklær og boksershorts jeg har? Jeg forstår ikke hvorfor de bare gror tilbake igjen uansett hvor mye jeg prøver. Har dere noen forslag?

Mann (24)
Legen svarer
Hei,

svarer med et forbehold om du egentlig har mollusker eller kjønnsvorter. (kondylomer) Begge er vorter som forårsakes av et virus. Condyline er gjerne behandling ved kondylomer fremfor mollusker. Begge kan behandles med frysing.

Forskjellen er imidlertid at mollusker som regel  forsvinner av seg selv på 6-9 måneder, mens kjønnsvorter/kondylomer forblir i huden mye lengre. Et mye brukt overslag på varigheten er at 30% forsvinner etter 1 år, og 90% i løpet av 5 år. Dvs at mange godt kan ha vortene i flere år. En lege som undersøker dem kan som regel lett skille mellom mollusker og kjønnsvorter på utseende. Det står en del om kjønnsvorter her.

Viruset forsvinner til sist når immunsystemet reagerer på det. Generelt tar det litt lang tid for kroppen å reagere da viruset verken er farlig for helse eller forplantningsevne, og at det ligger litt utilgjengelig for immunceller.  Når vi behandler vortene behandler vi på mange måter "toppen av isfjellet". Viruset vil også være i huden "usynlig" utenom det feltet der viruset har fått huden til å danne en vorte. Dette medfører at de lett kan komme en vorte tilbake etter at en har utført behandling av  vortene. Man kan selvsagt ikke fryse eller pensle alt av hud i området. 

Har ikke noen anbefaling om at du skal slutte å onanere eller skifte boksershorts etc, det spiller nok ikke noen rolle. Håper ellers du ikke tenker at du ikke skal ha sex med andre i det hele tatt som følge av vortene, dette er ikke en smittefarlig sykdom selv om den er smittsom. I grunn er de verste konsekvenser vi ser faktisk at unge med genitale vorter trekker seg tilbake fra seksuell romantisk aktivitet, eller overbehandler noe som ikke er farlig og til sist går bort av seg selv. 

En grei plan for deg kan være å søke fastlege med fryseapparat igjen for å gjenta behandling dersom noen vorter er kosmetisk plagsomme. Det finnes også en behandling du ikke har forsøkt, med Aldara krem. Kremen aktiverer immunsystemet der den benyttes og kan da være virksom mot vorteinfeksjoner. Den er dyr, men kan eventuelt forsøkes om frysing ikke er nok. Mange fastleger har fryseapparat og god kompetanse på problemstillingen din. Legen kan også fortelle deg om du har mollusker eller kondylomer som årsak. 

Lykke til!

Hilsen legen

Finner du ikke det du leter etter?