?

Hva gjør jeg med skabb?

Mann 24 . 06 Februar 2020
Spørsmål

Hei, i flere uker nå har jeg hatt intens kløe og ser jeg har fått utslett på hender og på ballene. Nå før jeg skulle til legen forteller en jeg har holdt litt på med (har sovet sammen) at han har fått skabb…han forteller om akkurat det samme som har plaget meg. Hva skal jeg gjøre nå? Hvordan blir jeg kvitt det? Må jeg kaste sengen min, møbler og klær? Hva med de to jeg bor i kollektiv med, er de også smittet nå? Har bare lyst til å brenne alle tingene mine!

Mann (24)
Fagperson svarer
Hei,

 

det høres nok ut som om du har skabb med stor sannsynlighet. Selv om den er ufarlig er det en veldig plagsom tilstand, og koster både en del tid og penger å bli kvitt. 

For å bli kvitt skabb er det viktig at man er veldig nøye med å følge behandlingen. Ikke bare at man bruker kremene som dreper skabben rett, men det vil være viktig å vaske klær, sengetøy, håndklær og lignende. Det virker som om skabben er blitt mer hardfør og vanskeligere å bli kvitt nå enn før. Derfor er det viktig at du leser oppdatert informasjon om rett behandling før du starter. Hudavdelingen ved Haukeland har nylig revidert sine retningslinjer for skabbehandling, dette infoskrivet forteller deg det du trenger å vite som pasient med skabb. Merk at behandlingen, OG vask/bortsetting av klær, må gjentas etter en ukes tid for å bedre muligheten for å bli kvitt det. Kremen virker bedre desto lengre den får sitte på huden, slik at det er viktig å ikke vaske den bort før etter minimum 12 timer. (maximum er 24) 

Noen opplever dessverre at de ikke lykkes etter en kur. Det er da mulig å bruke Benzylbenzoat liniment i stedet for Nix kremen. Apotekene selger førstnevnte også reseptfritt, men bruksanvisningen er litt annerledes enn for Nix og bør leses. Bruk av tabletter som dreper skabb er noe du kan få av legen din om krem ikke har vist seg å være nok, men en kremkur først er alltid anbefalt og de fleste lykkes med å bruke dette alene.

Heldigvis slipper du å kaste møbler, senger etc. Skabbmidden dør som hovedregler etter max 5 dager uten hudkontakt. Du kan da unngå å bruke madrassen din i 5 dager, og evt. tøybelagte stoler og pyntegjenstander. Klær som tåler vask dårlig kan også settes bort i 5 dager. Helt nytt er at man har sett at skabb kan overleve i mobildeksler, slik at en skal være obs på dette som en mulig smittekilde.

En årsak der behandling ikke fungerer kan også være at man blir resmittet av dem man pleier tett kroppskontakt med, spesielt da seksualpartnere. Det er dermed viktig å varsle dem slik at de får behandlet seg. Det gjelder også dem du bor tett med, som dem i kollektivet. Det er ikke sikkert de er smittet, men en vil anbefale at de også behandler samtidig som deg for å unngå videre smitte. Det tar nemlig ofte 3-4 uker før symptomer på smitte melder seg. Noen føler på skam ved å melde en slik tilstand, men det er det ingen grunn til. Alle kan bli rammet av skabb, det er ikke din feil, og du tar ansvar ved å varsle.

Lykke til med dette, følger du infoskrivet om behandlingen nøye linket til ovenfor er det gode sjanser for at du lykkes på første forsøkt. Vær forøvrig obs på at kløen kan holde på noen uker selv etter at du har lyktes. Er du i tvil om den er borte søker du en lege for råd. 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?