?

Farlig med synlig åre på halsen?

Kvinne 22 . 13 November 2019
Spørsmål

Jeg har en åre på venstre siden i halsen som er utrolig synlig til tider. Jeg har merket at den blir veldig synlig da jeg ligger. Den stikker sikkelig tydelig ut da jeg hoster. Kan dette være farlig, eller er det helt normalt?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei,

når du ligger flatt eller du hoster vil gjerne blodårer (vener) på hals bli mer synlig grunnet trykkendringer, det er et normalt kroppslig fenomen og ikke noe å bekymre seg over.

Det finnes imidlertid visse sjeldnere tilstander som medfører et høyere trykk i de store venene på halsen, slik at de ble mer tydelige og større. Det er gjerne alvorlige tilstander som fører til dette, og det er generelt ikke noe som "kommer og går". Som regel ville man også hatt en følelse av tungpust og redusert fysisk kapasitet slik at man sliter med trappegang og jogging, samtidig som årene er konstant forstørret. Det er som regel også mest synlig på høyre side av halsen, og ikke venstre.

Med forbehold om at man ikke kan gi noe helt sikkert svar uten å se det du beskriver, så tror ikke det er spesielt sannsynlig at dette er noe som er farlig. Ikke så lenge du føler deg i fin form, det er på venstre side, og du bare observerer at den blir større når du ligger eller hoster. Da skal du bare tenke at det er normalt.

-Hilsen SIO legen

 

Finner du ikke det du leter etter?