?

Farlig med neseblødning?

Mann 27 . 19 November 2019
Spørsmål

Hei, Jeg har flere ganger i den siste måned fått neseblødninger både om natta og om dagen. Lurer på om dere tror jeg burde undersøke dette hos en lege, eller kan dette være vanlig?

Mann (27)
Fagperson svarer
Hei,

det er et godt spørsmål. Neseblødninger er et veldig vanlig fenomen de aller fleste vil oppleve gjennom livet, og som sjelden har en alvorlig årsak. Blødninger kan komme i perioder og går som oftest over helt av seg selv.  Vanlige årsaker er irritasjon etter en forkjølelse der man har snytt seg mye, tørt vinterklima som tørker ut slimhinnene, eller risp fra negler. Spesielt i fremre del av nese har man gjerne blodkar som lett kan blø av trivielle årsaker. Ofte vil man ved vanlig nese blødning oftest oppleve blod hovedsaklig fra ett nesebor. Ser du en sannsynlig årsaksfaktor kan du godt avvente litt og se om det opphører.

Det er grunn til å oppsøke lege om blødningene tiltar og kommer nær daglig, eller om de er vanskelig å stanse når de oppstår. En kan også være observant på blåmerke-tendens i huden. Ser man tegn til dette er det god grunn til å la en lege ta noen blodprøver av deg, da kan noe underliggende være galt. Blødninger som skulle forbli plagsomme over lengre tid er det også mulig å behandle ved å etse blodkar i fremre nese. Det kan en del allmennleger enten utføre eller henvise til.

Håper dette gav deg noen svar,

hilsen SIO legen

 
Finner du ikke det du leter etter?