?

Bør jeg gå på jobb med risiko for coronasmitte?

Kvinne 20 . 23 Mars 2020
Spørsmål

Hei! Jeg bor sentralt i Oslo med min samboer. I den siste tiden har vi begge kjent på noen corona symptomer. Vi har begge hatt hodepine av og på, vi hoster begge to, begge er mye slitne og jeg er ganske tungpustet. Ingen av oss er noe særlig bekymret av denne grunn, men jeg skal egentlig på jobb 28. Og 29. Mars. Jeg jobber i en veldig liten kommune hvor det foreløpig bare er fire stykker som er smittet, og jeg jobber i helsetjenesten, tett på brukere som nok hadde fått store konsekvenser om de hadde blitt smittet av corona. Jeg er veldig skeptisk til å for det første jobbe med disse brukerene og å dra en eventuell smitte hjem til mamma og pappa og resten av denne lille kommunen. Jeg tenker også på at det er en risiko for at jeg smitter andre helsearbeidere i og med at man på min arbeidsplass jobber ganske tett. For å komme meg på jobb må jeg også ta både buss og tog. Er det uforsvarlig av meg å dra på jobb i og med at jeg har kjent på noen symptomer og risikerer å dra med meg corona?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei!

 

Det er bra du undersøker og spør om dette. Jeg linker til denne siden hos Folkehelsesinstituttet med en gang. Siden oppdateres med ny kunnskap og nye råd som måtte komme fra myndighetene. Dette da svaret jeg gir deg nå gis i skrivende stund etter hvilke retningslinjer myndighetene har i øyeblikket. Råd og hvordan man skal forholde seg vil kunne endres i fremtid etter at dette er skrevet, derfor bør man alltid lese på folkehelseinstituttets sider dersom man ønsker oppdatert informasjon om coronavirus. 

Symptomene du beskriver kan være forenelig med corona, men det kan også være en annen sykdom som rammer luftveiene. Det vil være en stor gruppe som har symptomer på luftveisinfeksjoner. Norge tester mange for COVID-19, og frem til nå har kun om lag 5 prosent av alle de testede fått påvist koronavirus. 

Det som uansett gjelder for deg og din samboer er at dere har symptomer på luftveisinfeksjon, og det er da en mulighet for at det kan være corona. Dere skal derfor holde seg hjemme til én dag etter at dere har blitt frisk. Dette gjelder også for helsepersonell. Du kan ta egenmelding etter avtale med din arbeidsgiver, eller kontakte fastlege for sykemelding dersom det ikke kan løses med arbeidsgiver direkte. 

Testkriteriene for coronavirus inkluderer per nå helsepersonell med pasientnært arbeid. Således kan du ta kontakt med helsevesenet i kommunen der du oppholder deg for å undersøke om du kan bli testet. I Oslo kommune er det opprettet en egen coronatelefon for slike tilfeller på 2180 2182. De kan vurdere om du skal testes. Enkelte arbeidsgivere innen helse vil også kunne teste direkte, som f. eks der man er ansatt på sykehus. Dem som blir så syke med tungpust at man trenger legetilsyn bes tas kontakt med fastlege eller legevakt på 116117 dersom denne ikke er tilgjengelig. Bare ved akutt fare for liv og helse skal man benytte 113. Ringer man 113 uten god grunn kan i verste andres liv stå i fare ved å ta opp kapasitet på linjen.

Mitt råd til deg inntil videre er da at du og din samboer blir hjemme til dere har vært friske 1 dag før dere returnerer til normalt dagligliv og jobb. Det er naturlig at dere begrenser smitte ved å unngå kontakt med andre mens dere er syke, og spesielt eldre/svekkede. Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med coronatelefonen. Dette siden jeg oppfatter at du arbeider pasientnært. 

Håper dette gir deg svar. Andre lesere bør bruke linkene ovenfor til Folkehelseinstituttet og Oslo kommune for å oppdatere seg på råd da kriterier for test og generelle råd kan endres i fremtid.

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?