?

Spiraltrådene ikke synlige ved gynekologisk undersøkelse

Kvinne 18 . 06 Januar 2022
Spørsmål

Hei! Eg e ei jente som blir 19 dette året. Eg tok spiral (kyleena) i november og hadde kontrolltime 2 uker etterpå. Når eg hadde kontrolltimen så fant ikkje legen trådene, hu konne ikkje finna dei på noen som helst måte. Eg hadde vondt i magen den 2 og 3 uka med spiralen og hørt at dei kan utstøtes. Har ikke hatt så mye problemer, bare litt småblødninger av og til, men bare brunt mensen da. Nå i går fikk eg den typiske vanlige mensen som er rød. Og legen sa at det ikke var så bra med tanke på at hun ikke kunne se trådene eller finne de. Kan denne spiralen blitt klippet litt for kort angående trådene? For pleie ikke legene å kunne finne trådene? Hu sa også når eg sko ta ut spiralen så måtte en gynekolog kanskje gjera det, fordi hun ikke klarte å finne trådene. Så spørsmåle mitt er da om jeg må til gynekolog for å få den fjernet eller få ultralyd bare for å se om den fortsatt er der koster?

Kvinne (18)
Fagperson svarer
Hei

Vanligvis skal trådene kunne sees i livmormunnen ved gynekologisk undersøkelse, men noen ganger trekker spiralen seg litt opp i livmoren slik at de ikke er synlige likevel. Man skal da likevel kunne se spiralen på en ultralyd og en gynekolog får tak i spiralen selv om ikke trådene er synlige i livmormunnen, så du trenger ikke bekymre deg for at man ikke får den ut.

Et annet alternativ er at spiralen er støtt ut, noe som kan skje uten at man merker det. Det høres ut som det kan være greit for deg å få kontrollert om spiralen er på plass ved en ny gynekologisk undersøkelse, eventuelt med ultralyd hvor man heller ikke denne gangen ser trådene. Det dekkes av det offentlige (vanlig egenandel) og du får dette gjort ved å bestille deg en time hos fastlegen din.

 

Med vennlig hilsen

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?