?

Har herpes, kan jeg fjerne kjønnshårene?

Kvinne 26 . 02 Desember 2019
Spørsmål

Hei! Jeg et herpesutbrudd i underlivet for noen år siden og har ikke fått det igjen. Den gangen fikk jeg beskjed fra legen om at jeg ikke burde fjerne kjønnshåret, dette kunne være med på å gi meg utbruddet. Jeg har i etterkant vært veldig redd for nytt utbrudd og tør ikke å fjerne mer hår enn kun å «stusse» litt. Er dette en reell bekymring eller kan jeg egentlig fjerne håret uten å være redd for utbrudd? Tusen takk for hjelpen!

Kvinne (26)
Fagperson svarer
Hei

Kjønnshårene har faktisk en hensikt, de er der for en grunn. Ved å fjerne dem øker faren for sopp, infeksjoner og andre sykdommer. Kjønnshårene beskytter den følsomme huden i underlivet mot friksjon og har en egen hygienisk funksjon - hårene hindrer bakterier å komme inn i skjeden. De er også der for å spre og fange opp feromoner, et duftstoff som gjør oss seksuelt attraktive for andre. Hårene øker altså lysten og følsomheten under sex.

Vil råde deg til å fortsette som før, å kun «stusse» hårene nedentil. Intimbarbering øker sjansen for inngrodde hår, verkebyller og kuttskader som følge av hårfjerningen. Små skader i huden kan være inngangsporter for infeksjoner. Infeksjoner gir nedsatt immunforsvar, som igjen kan resultere i nye herpesutbrudd.

Legger ved en artikkel fra ung.no fjerne hår, eller ikke. Tips og råd.


Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?