?

Er det farlig å stå fast på Valtrex?

Mann 26 . 25 Mars 2020
Spørsmål

Hei, Jeg har lenge slitt med tilbakevendende herpesutbrudd som kan gi store nervesmerter, svette om natten, diaré generell stivhet i muskler. Det virker som om kroppen min er så lei av å ha en infeksjon at muskelstivhet har blitt kronisk. Jeg gikk fast på Valtrex før, men følte at disse var harde for magen, og spesielt kombinert med alkohol. Jeg vurderer nå å starte fast på Valtrex igjen fordi mine nevrologiske plager ikke var så uttalte da jeg gikk på medisinen. Er det noen stor risiko ved å stå fast på 250 mg x 2 per dag? Jeg leste nylig her at herpes bla. kan føre til nevropati, og jeg ønsker derfor å holde utbrudd på avstand ettersom at jeg sliter så mye med muskelstivhet og tidvis nummenhet i fingre og ansikt. Jeg føler at herpes har ødelagt helsen min veldig, siden alle utbruddene gir så tydelige nevrologiske plager.

Mann (26)
Fagperson svarer
Hei

 

Valtrex har hodepine som sin vanligste rapporterte bivirkning. Kvalme, oppkast og diarè er rapportert av et sted mellom 1/10 og 1/100 brukere. Det finnes ellers mer alvorlige potensielle bivirkninger, men disse forekommer svært sjeldent, og gjerne helt reversible når man slutter med tablettene. Valtrex regnes som en trygg behandling, spesielt om man er ellers ung og frisk og ikke bruker andre medikamenter som kan gi interaksjoner. Man kan enten ta tablettene helt tidlig ved utbrudd, eller kontinuerlig. Hva som fungerer best må vurderes individuelt.

Herpes gir helst lokale plager i nervegrenene som går til der det er utbrudd med sår og blemmer. En del får allmennsymptomer under utbrudd der man har sykdomsfølelse/varmefølelse/svette slik du beskriver og evt muskelvondt. Jeg har ikke hørt eller lest noe om at herpes i seg selv kan gi en generell nevropati eller vedvarende stivhet i muskler. Det kan være at en strategi utover å bruke Valtrex å arbeide med stivheten din i muskulatur på andre vis, som f. eks avspenningsteknikker, regelmessig trening eller råd fra en psykomotorisk fysioterapeut.  

Ellers håper jeg herpesen din brenner ut med tiden. Det skjer heldigvis hos de fleste, selv om det hos noen tar lengre tid. Inntil da håper jeg du finner en god måte til å leve med og begrense plagene. 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?